Se schimbă vremea în România! După câteva săptămâni de căldură extremă, vremea caniculară va persista în București până sâmbătă dimineața. Cu toate acestea, prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), publicată joi, indică și episoade de instabilitate atmosferică, mai ales în a doua parte a zilei.
Astăzi (18 iulie), nordul și centrul României vor scăpa de valul intens de căldură care a afectat recent întreaga țară. În sud, însă, canicula va continua să fie prezentă, câteva județe rămânând sub cod roșu de temperaturi extreme. Astfel, în perioada 18 iulie, ora 10:00, până pe 19 iulie, ora 9:00, valul de căldură, canicula și nopțile tropicale vor persista, disconfortul termic fiind extrem de accentuat, cu indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități.
Codul roșu de căldură extremă va rămâne valabil și joi în sudul țării, afectând județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, municipiul București, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea și Constanța.
Pe 19 iulie, vineri, sub o avertizare Cod galben de caniculă, disconfortul termic va fi accentuat în Banat, Dobrogea, sudul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, sudul Moldovei și în anumite zone din Oltenia și Muntenia. Temperaturile maxime vor oscila între 34 și 36 de grade, iar cele minime nu vor scădea sub 20 de grade.
„În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, municipiul București, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea și Constanța valul de căldură va continua să fie intens. Se vor înregistra temperaturi maxime între 38 și 41 de grade, iar pe litoral vor fi de 34…37 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22…24 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală”, conform ANM.
În Capitală, noaptea următoare va rămâne tropicală, cu temperaturi minime între 21 și 23 de grade. Vor exista înnorări accentuate, perioade de vânt puternic și vijelie, cu rafale de 50-60 km/h, averse și descărcări electrice, în special în prima parte a nopții.
Deși valul de căldură se va diminua, canicula va persista, alături de nopțile tropicale și disconfortul termic accentuat, cu un indice temperatură-umezeală (ITU) ce va depăși 80 de unități. Temperaturile maxime vor ajunge la 37-38 de grade, iar cele minime la 20-22 de grade. Cerul va fi variabil, însă după-amiaza și seara va crește probabilitatea de înnorări temporare accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări scurte ale vântului. Presiunea atmosferică va scădea.
Cerul va prezenta variații, cu înnorări accentuate în special după-amiaza și pe parcursul nopții. Vor apărea perioade de instabilitate atmosferică, caracterizate prin averse torențiale, descărcări electrice, vânt puternic și vijelii, cu rafale de 55-60 km/h și posibilitatea de grindină. Într-un interval scurt de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor atinge 20-25 l/mp, iar în unele zone izolate pot depăși 40-50 l/mp. Temperaturile vor fi mai ridicate decât cele obișnuite pentru această perioadă a anului.
Deși valul de căldură va scădea în intensitate, vremea va rămâne călduroasă, cu temperaturi maxime cuprinse între 32 și 36 de grade. Disconfortul termic va fi semnificativ, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele nocturne vor varia între 22 și 26 de grade. Cerul va prezenta înnorări ocazionale, existând posibilitatea apariției averselor și descărcărilor electrice. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare pe parcursul zilei. Temperatura apei mării va fi între 27 și 29 de grade.
Citește și: VIN FURTUNILE PESTE ROMÂNIA, DAR NU SCĂPĂM DE CANICULĂ. ZONELE CU COD GALBEN DE PLOI