Mulți români au impresia că dacă beau un pahar de vin sau o bere și mai apoi așteaptă câteva minute, se pot urca la volan fără probleme. Ei bine, în realitate această concepție este cât se poate de greșită. Alcoolul se elimină din organism mai greu de cât s-ar aștepta unii. Când poţi urca la volan, după ce ai consumat alcool?
O ieșire în oraș este ocazia perfectă pentru mulți să consume măcar o băutură alcoolică, deși au venit cu mașina. De cele mai multe ori se merge pe ideea că o bere sau un pahar de vin nu afectează capacitatea de a conduce și nici măcar nu se simte în organism. Cei care cred asta se înșală amarnic și riscă să rămână fără permis.
Contrar opiniei generale, alcoolul, chiar și în cantități mici, se elimină destul de greu din organism. De exemplu, un litru de vin băut ajunge să fie eliminat din sânge în aproximativ 7-9 ore. În ceea ce privește un pahar de vin, de 250 de ml, acesta este eliminat complet în 3 ore și jumătate.
De asemenea, 50 de ml de tărie (whiskey, bourbon, coniac etc), cu o concentrație de 40% alcool se elimină în aproximativ două ore, iar 100 de ml de băutură spirtoasă se elimină în 4 ore și jumătate.
Însă, există și alți factori care influențează eliminarea alcoolului din corp. Mai exact, o cantitate de 500 de ml de alcool de 5%, adică echivalentul unei beri, este eliminată mult mai repede dacă este băută mai lent decât dacă este băută rapid. De exemplu, o bere băută în decursul unei ore este eliminată în aproximativ două ore, pe când aceeași bere băută în jumătate de oră va fi eliminată în șase ore.
De asemenea, șoferii trebuie să mai știe că timpul în care alcoolul se poate detecta în organism diferă în funcție de mai mulți factori, dar și de metoda de analiză. În lista de mai jos sunt prezentate valorile generale:
Însă, așa cum spuneam, există mai mulți factori care influențează procesul de eliminare a alcoolului din sânge. De exemplu, vârsta poate juca un rol important pentru că alcoolul este mai greu de eliminat din sânge pe măsură ce înaintezi în vârstă. Mai exact, ficatul are o capacitate mai mică de a-l procesa, așa că ritmul în care va fi eliminat este unul mai lent.
Un alt factor este greutatea, cu cât aceasta este mai mare, cu atât concentrație de alcool este mai mică în sânge față de o persoană care are o greutate redusă. Și sexul este unul dintre factori. Femeile sunt mai puțin rezistente la alcool pentru că ele au mai puține enzime care metabolizează alcoolul față de bărbați.
De asemenea, un alt factor important este cantitatea de mâncare din stomac. Valoarea maximă a alcoolemiei este atinsă în aproximativ o jumătate de oră în cazul consumului pe stomacul gol. În schimb, dacă mănânci înainte să bei, alcoolemia maximă va fi atinsă la aproximativ 2 ore de la consumul de alcool.