Când pică Rusaliile în 2018
Când pică Rusaliile în 2018. Românii sunt deja pregătiți pentru o altă mini vacanță. În acest an, ne vom bucura de un weekend prelungit, întrucât Rusaliile pică și într-o zi de luni. În aceeași săptămână, vineri, românii au din nou liber pentru ziua de 1 iunie.
Când pică Rusaliile în 2018. Anul acesta, Rusaliile pică duminică, 27 mai) și luni, 28 mai. Conform legii, această zi este liberă, astfel că românii se vor bucura de un weekend prelungit. Lunea de Rusalii în calendarul ortodox este zi nelucrătoare în România, Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Islanda, Luxemburg, Ţările de Jos, în unele cantoane din Elveţia, în Madagascar, Norvegia, Portugalia, Senegal, Ungaria şi Togo.
Când pică Rusaliile în 2018
Când pică Rusaliile în 2018. Sărbătoarea Rusaliilor se ţine la 50 de zile de la Paşte, iar în acest an Rusaliile vor pica într-o săptămână în care românii vor beneficia de o nouă zi liberă. Astfel, bugetarii se vor bucura de următoarele zile libere: sâmbătă (26 mai), duminică – prima zi de Rusalii (27 mai) și luni – a doua zi de Rusalii (28 mai). De asemenea, în aceeași săptămână, vor mai avea liber și vineri (1 iunie), sâmbătă (2 iunie) și duminică (3 iunie).
VACANȚA DE RUSALII 2018: CÂTE ZILE LIBERE LEGALE VOM AVEA CĂTRE FINALUL LUNII
Semnificația Rusaliilor în 2018
Rusaliile reprezintă o sărbătoare extrem de importantă pentru toți creștinii, fiind cunoscută și sub denumirea „Pogorârea Sfântului Duh”. Este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, împreună cu cea a Paștilor, fiind prăznuită încă din vremea sfinților apostoli. Etimologia cuvântului „Rusalii” provine de la romani și simbolizează atât trandafirii, cât și pe fetele împaratului Rosalim. Despre acestea se credeau că au puteri magice și că seduc oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau. Pentru a le îmbuna pe fete, oamenii evitau să le spună Rusalii. Aceștia le strigau după alte nume: iele, zâne sau frumoase. Există încă superstiția că aceste spirita stau pe lângă izvoare și că pot lua mințile oamenilor, prin cântecele lor. În popor se spune că cei care le aud se îmbolnăvesc și că par a fi într-o transă, care poate fi înlăturată doar de puterea dansului călușalilor.
Alte legende spun că, atunci când s-au împlinit 50 de zile de la Înălțare, s-a auzit un tunet care a străbătut mulțimea adunată la Ierusalim din toată lumea. Duhul Sfânt s-a văzut pogorând pe pământ, sub formă de limbi de form. Apostolii au început să vorbească în limbile tuturor neamurilor, dar mulțimea a crezut că aceștia sunt beți.
Petru a fost cel care a vorbit în mijlocul mulțimii, iar 3.000 de oameni s-au convertit la creștinism. Se crede astfel că Cincizecimea este sărbătoarea întemierii Bisericii Creștine, acei oameni alcătuind cea dintâi comunitate creștină din Ierusalim.
În România, există mai multe obiceiuri și tradiții legate de Rusalii. În ardeal, este obiceiul „udatului nevestelor”. A doua zi de Rusalii, femeile proaspăt măritate sunt udate de către flăcăii satului cu apa râului, pentru a putea avea copii sănătăși și frumoși. Tinerii din sat le iau în brațe și le amenință că le aruncă în apă. Soții acestura negociază cu flăcăii și plătesc o „datorie”, astfel încât femeile să fie udate doar pe pantofi. După acest ritual, cu toții petrec până seara târziu. Această tradiție este unică în România și are o vechi de aproape un secol, potrivit manager.ro.
În alte zone ale țării, oamenii își împodobesc casele cu frunze de tei sau nuc sfințite. Se spune că în acest mod sunt alungate duhurile rele. Oamenii ung ușile caselor cu usturoi, pentru a fi feriți de ghinion tot anul și dnasează Jocul Călușarilor, pentru a alunga spiritele Ielelor care îi ademenesc și vor să le facă rău.
Minivacanța de Rusalii în 2018
Minivacanța de Rusalii îi scoate, din nou, pe români din case. Pentru că după Rusalii urmează minivacanța de 1 iunie, mai mulţi români încearcă să își facă„punte” între cele două weekend-uri libere, alegând destinaţii exotice, dar și de la noi din țară. Cei care nu vor să se ducă pe Litoral sau la munte, aleg să își petreacă minivacanța în altă țară. Destinațiile preferate de turiști sunt Egipt, Dubai, Israel și Spania și Bulgaria.