În acest an, luna aprilie a fost înțesată de sărbători religioase. După Paştele ortodox, Paştele catolic, Floriile şi Sfântul Gheorghe, pentru români urmează o nouă mare sărbătoare, Înălțarea Domnului. Citește în continuare când pică anul acesta sărbătoarea.
Românii s-au bucurat în luna aprilie din acest an de mai multe sărbători religioase. Paștele ortodox, Paștele catolic, Floriile și Sfântul Gheorghe au adus multă bucurie în casele credincioșilor. Luna mai va fi și ea marcată de două mari sărbători, Înălțarea Domnului și Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.
(CITEȘTE ȘI: Veste excelentă pentru români! Primesc încă 2 zile libere de la stat. Zilele care au fost declarate sărbători legale)
Înălțarea Domnului se sărbătorește la 40 de zile după Paște încă din Secolul IV. Atunci s-a stabilit că durează 40 de zile până la „intrarea definitivă a umanității lui Isus în domeniul ceresc al lui Dumnezeu”. În acest an, această mare sărbătoare religioasă pică pe data de 25 mai.
De Paște, românii folosesc urările „Hristos a înviat!” și „Adevărat a Înviat”, dar de Înălțare credincioșii utilizează formulele „Hristos S-a Înălţat” şi „Adevărat S-a Înălţat”.
„Înălţarea cu trupul la cer este o mărturie a faptului că omul a fost creat pentru veşnicie, căci Fiul nu Se înfăţişează Tatălui numai ca Dumnezeu, ci şi ca Om. Hristos, prin Înălţarea Sa, nu arată doar unde trebuie să ajungă omul, ci se face cale şi putere, ca omul să ajungă la această stare. El şade pe tronul dumnezeiesc al slavei, dar şi locuieşte în inima celor ce-L iubesc. Aşa putem înţelege paradoxul: Hristos este înălţat şi în drum spre înălţare cu fiecare dintre noi”, explică cei de la crestinortodox.ro.
Cu ocazia Paștelui, românii își fac nenumărate urări, unele dintre acestea nefiind tocmai potrivite acestei sărbători. Se pare că celebra urare „sărbători fericite” nu este adecvată cu ocazia sărbătorilor pascale. Totul a fost explicat de un cunoscut preot român, care susține că este păcat să folosim această urare de Paște.
Preasfinţitul Ambrozie, episcopul Giurgiului, a explicat de ce nu este bine să urăm „sărbători fericite” de Paște. Preotul susține că această urare este deșartă, fără a avea vreo conotație religioasă sau biblică. Totodată, Presfințitul a reamintit că în această perioadă trebuie să lăsăm la o parte ura, invidia, dușmănia și jignirile. În plus, toți trebuie să ne împăcăm între noi, iar pe cei care ne-au greșit să-i iertăm.
„Mulţi dintre dumneavoastră v‑aţi împărtăşit cu trupul şi sângele Domnului. Nu îngăduiţi să vă fie spre osândă, ci spre viaţă veşnică! Căutaţi lumina cea neapusă a Învierii şi nu strălucirea obositoare a sărbătorii lumeşti. Nu cădeţi pradă cuvintelor deşarte, căci la Paşte nu ne urăm unii celorlalţi „Sărbători fericite!”, ci mărturisim că „Hristos a înviat!.
Nu uitaţi că, ţintuit pe cruce, Hristos a iertat, nu a blestemat. Fiţi cu luare aminte la toate cele ce se petrec în jurul nostru şi nu vă amăgiţi că se poate afla ceva fără de rânduiala lui Dumnezeu”, a explicat PS Ambrozie.