Când începe postul Sfintei Marii 2019
Când începe postul Sfintei Marii 2019. Acest post este unul dintre cele mai importante posturi pe care credincioșii ortodocși trebuie să le respecte de-a lungul întregului an. Este un post cu o durată mai lungă, fiind – totuși – mai redus decât Postul Paștelui sau Postul Crăciunului.
Conform calendarulortodox.ro, postul Postul Adormirii Maicii Domnului începe de regulă la data de 1 august și ține două săptămâni, între 1 și 15 august. Trebuie menționat și că lăsata secului are loc pe 31 iulie. Totuși, dacă această zi pică miercurea sau vinerea, atunci se lasă secul în seara zilei de 30 iulie. În astfel de situații, Postul Adormirii Maicii Domnului începe pe 31 iulie.
Citește și: RUSALII 2019. CE SEMNIFICAȚIE ARE ACEASTĂ SĂRBĂTOARE
Postul Adormirii Maicii Domnului se mai numește și Postul Sfintei Marii
În ceea ce privește tradiția populară, acest post mai poartă denumirea de Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei. Este un post important în calendarul ortodox, fiindcă are rolul de a pregăti creștinii ortodocși pentru cele două praznice extrem de importante care au loc în luna august:
– Schimbarea la Față – 6 august
– Adormirea Maicii Domnului – 15 august.
Vezi și aici: RUSALII 2019. PE CE DATA PICĂ RUSALIILE ȘI CÂTE ZILE LIBERE VOR AVEA ROMÂNII
Când a fost stabilită data Postului Sfinte Marii
Dezvoltarea cultului Maicii Domnului s-a înregistrat în secolul al V-lea, acesta fiind ”momentul” în care a fost stabilită și data Postului Sfintei Marii sau al Adormirii Maicii Domnului. La începuturile postului, durata acestuia era diferită pentru creștinii de atunci.
– Creștinii din Antiohia posteau doar doar o zi, pe 6 august.
– Creștinii din Ierusalim posteau timp de opt zile.
Alți creștini obișnuiau să postească întreagă lună august, iar alții posteau abia în septembrie. Uniformizarea duratei și a datei postului Adormirii Maicii Domnului (Postul Sfintei Marii) a avut loc în secolul al XII-lea. Hotărârea a fost luată în cadrul sinodului local din Constantinopol – anul 1166, conform aceleiași surse. Astfel, s-a decis ca Postul Adormirii Maicii Domnului să se țină începând cu data de 1 august și să se încheie la 15 august.
Nu rata: CÂND ESTE SFÂNTUL PANTELIMON
Postul Sfintei Marii și ”săvârșirea de păcate”
Postul Adormirii Maicii Domnului (Postul Sfintei Marii) nu înseamnă doar renunțarea la anumite alimente. Este vorba, suplimentar, și de a renunța la lucrurile care duc la o ”despărțire” de Dumnezeu, transmit teologii. Reținerea de a consuma anumite alimente trebuie completată, firește, cu renunțarea la păcat. Iar Postul Sfintei Marii nu trebuie să îi transforme pe credincioși în oameni frustrați fiindcă nu pot mânca ”de dulce”, un astfel de demers însemnând că vor putea fi primite, cu bucurie, alte daruri oferite de divinitate.
Se recomandă:
– ajunare în fiecare luni, miercuri și vineri – până la orele 15.00
– după 0ra 15.00 se poate consuma doar mâncare uscată.
– în zilele de marți și joi – mâncare fără ulei.
Postul Adormirii Maicii Domnului (Postul Sfintei Marii) are ca scop crearea unei armonii între trup și suflet, spun reprezentanții Bisericii.
Citește și: CÂND ESTE SFÂNTUL ILIE