Când începe Postul Paștelui 2019
Conform calendarului bisericesc, Postul Mare incepe pe 11 martie 2019 si se termină pe 27 aprilie 2019. Postul Paștelui are loc înaintea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos și este cel mai lung și mai aspru dintre toate cele patru posturi importante. Oamenii mai numesc acest post și Postul Mare. Postul Mare durează patruzeci de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor.
Motivul principal al postirii în Postul Paștelui era pregătirea catehumenilor care urmau să fie botezați de Paști și să între în biserică. Totuși, Postul Paștelui a devenit absolut firesc o perioadă de pregătire spirituală pentru toți creștinii care urmează să sărbătorească Învierea Domnului nostru Iisus Hristos.
Ținând seama că Postul Mare aduce aminte de postul celor 40 de zile ținute de Mântuitor înainte de începerea activității Sale mesianice (Luca IV, 1-2), postul a fost numit și Păresimi. În primele secole se obișnuia să se postească doar în Vinerea Patimilor sau doar două zile înainte de Paști sau o săptămână, scrie calendarulortodox.ro.
Citește și: LĂSATA SECULUI PENTRU POSTUL PAŞTELUI: CE TREBUIE SĂ FACI DUMINICĂ
Când începe Postul Paștelui 2019. Cum se ține postul
Postul Paștelui nu este o pedeapsă a lui Dumnezeu. Postul prilej de bucurie, de liniște ȘI de fericire. În perioadă postului Paștelui nu trebuie să fim triști, letargici sau singuri, în post trebuie să învățam să ne bucurăm de tot ceea ce ne înconjoară, să învățam să iubim florile, natură în general, oamenii… Și să așteptăm cu emoție minunea de la sfârșitul postului și anume Învierea Domnului.
Postul Paștelui trebuie să fie și un bun prilej de iertare. Dacă nu iertăm pe aproapele nostru, Bunul Dumnezeu cum să ne ierte pe noi? Postul trebuie să fie înstrăinarea de toate desartaciunile acestei lumi, înfrânarea limbii, depărtarea de toate poftele, de clevetire, de minciună și de toate relele. Sfântul Ioan Gură de aur spune: “Postiti? Aratatimi-o prin fapte. Cum? Dacă vedeți un sărac, aveți milă de el; un dușman, împăcați-va cu el; o femeie frumoasă, întoarceți capul; un prieten înconjurat de un nume bun, nu-l invidiați. Nu numai gură, ci și stomacul vostru să postească și ochii și urechile și picioarele și mâinile voastre și toate mădularele trupului vostru.
Astfel, în săptămana de la începutul Marelui Post : Luni și Marți se mănancă numai o dată pe zi – seară – pâine și apă. Iar în săptămana Patimilor, în afară de Joi când facem două meșe se mănancă la fel, Vineri și Sambătă e post desăvarsit.
Bolnavii au voie să mănance bucate cu untdelemn și să bea vin în Postul Mare.
Citește și: OBICEIURI SI TRADITII DE PASTE
Când începe Postul Paștelui 2019. Ce se mănânca în post
În cursul Postului Mare se posteşte astfel: în primele două zile se recomandă post complet sau să se mănânce puţină pâine şi să se bea apă spre seară. La fel şi în ultimele două zile din Săptămâna Patimilor.
Miercuri se mănâncă pâine şi legume fierte fără ulei, iar în tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână, se mănâncă uscat o singură dată pe zi, seara, iar sâmbăta şi duminica de două ori pe zi, legume fierte cu ulei şi se bea puţin vin.
Se dezleagă de asemenea la vin şi ulei de Sfinţii 40 de mucenici, Joia Canonului celui mare, înainte-serbarea şi după-serbarea Buneivestiri, în ziua Sfântului Gheorghe şi în Joia Patimilor.
La praznicul Buneivestiri şi în Duminica Floriilor se dezleagă şi la peşte.
Postul Paştelui ţine 40 de zile, timp în care nu se consumă carne, ouă, lapte sau brânzeturi.
2. Năutul
3. Mazărea
4. Lintea
5. Verdeţurile crude (spanacul, pătrunjelul, leurda, urzicile, andivele, rucola, salata verde)
6. Legumele crucifere (broccoli, conopidă, varza) şi orice alte legume care sunt pe placul tău
7. Nucile şi seminţele neprăjite
8. Orezul integral (brun) sau basmati
9. Ovăzul
10. Hrişca
11. Fructele proaspete
12. Avocado şi uleiul de măsline sau de floarea-soarelui presate la rece
Când începe Postul Paștelui 2019. Când se mănănca pește în Postul Mare
Postul Paștelui durează 40 de zile și este cel mai greu întrucât credincioșii trebuie să respecte o serie de restricții, inclusiv alimentare.
În Săptămâna Mare (premergătoare Sfintelor Paști), postul este și mai aspru, iar în Vinerea Mare creștinii sunt îndemnați să țină post negru (fără apă și mâncare între răsărit și asfințit), în amintirea patimilor Mântuitorului.
Sunt doar două zile cu dezlegare la pește: Buna Vestire și Floriile (duminica dinaintea Paștelui).