Postul Crăciunului în 2022, respectiv Postul Nașterii Domnului începe pe data de 15 noiembrie 2022 si se termină pe 24 decembrie, bineînțeles în ajunul Crăciunului. Postul Crăciunului durează 40 de zile. Luni, 14 noiembrie 2022, este ultima zi în care creștinii se mai pot bucura de mâncărurile de dulce. Cu toate acestea, postul nu înseamnă doar să ne abținem de la câteva alimente interzise.
Mulți oameni fac această greșeală și intră în post fără să țină cont de câteva lucruri.
Aceasta este o perioadă în care oamenii devin mai buni, se curăță de păcatele de peste an și reflectă mai mult asupra spiritualității.
Creștinii trebuie să intre în post cu sufletul curat, să lase deoparte ura și ranchiuna față de semeni și să ceară iertare pentru toate păcatele. Să se spovedească și să intre curați în postul Crăciunului.
CITEȘTE ȘI: POSTUL CRĂCIUNULUI. IN CE ZILE MAI POȚI MÂNCA PEȘTE
Iertarea spirituală se face în fața lui Dumnezeu, precum spune și preotul în timpul Spovedaniei: „Iată, fiule, Hristos stă nevăzut, primind mărturisirea ta cea cu umilință. Deci nu te rușina, nici nu te teme, ca să ascunzi de mine vreun păcat, ci cu sfială spune toate câte ai făcut, ca să iei iertare de la Domnul nostru Iisus Hristos”.
Postul Crăciunului ține 40 de zile, acestea ne amintesc de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, atunci când aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu în Decalogul scris pe lespezi de piatră. Astfel că, cele 40 de zile de post înseamnă, de fapt, primirea Cuvântului lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.
Potrivit tradițiilor, pe 4 decembrie, de Sfânta Varvara, femeile nu țes, nu cos, nu opăresc rufe. Nu se mănâncă porumb copt, fasole și dovleac.
Începând din 20 decembrie, de Ignat, nu se mai spală rufe până după Bobotează și nu se mai toarce.
În Ajunul Crăciunului, nu se dă din casa, nu se mătura invers și nu se scoate gunoiul ca să nu se ducă norocul.