Când este Sfântul Pantelimon
Sfântul Pantelimon – în greacă Παντελεήμων, în rusă Пантелеи́мон, cu sensul de „cel preamilostiv” -, pe numele real Pantoleon (născut în 275 e.n., în Nicomedia, Imperiul Roman – decedat în anul 303 e.n., tot în Nicomedia) a fost un martir din orașul Nicomedia al Bitiniei în timpul persecuției lui Dioclețian. El este considerat în Biserica Apuseană drept unul dintre cei Paisprezece ajutători și în Bisericile Orientale drept unul dintre Doctorii fără de arginți. Sfântul Pantelimon este unul dintre cei mai populari sfinți ortodocși, fiind invocat deseori de cei aflați în suferință ca tămăduitor.
Deși există dovezi care sugerează că a existat un martir pe nume Pantelimon, unii autori consideră, totuși, că poveștile referitoare la viața și moartea lui sunt simple legende.
Citește și: SANZIENE (DRAGAICA) 2019. TRADITII ȘI OBICEIURI
Când este Sfântul Pantelimon – data din calendarul ortodox
Sfântul Pantelimon este sărbătorit de creștinii ortodocși pe data de 27 iulie. După ce a primit Sfântul Botez, Pantelimon a săvârșit foarte multe vindecări, ajutând oamenii cu bolile incurabile și cu neputințele. Toate acestea Pantelimon reuși să le vindece cu ajutorul iubirii și credinței sale în Dumnezeu. Sfântul a reușit să facă misiuni nu doar prin harul primit, ci și prin tratamentele pe care le oferea bolnavilor. Datorită milosteniei de care a dat dovadă, decide să își ofere toată averea săracilor, iar tuturor care reușeau să se vindece de boli nu le cerea nimic drept plată, informează calendarulortodox.ro.
Citește și: SFÂNTUL ILIE ESTE SĂRBĂTORIT PE 20 IULIE. CINE A FOST SFÂNTUL ILIE
Cine a fost Sfântul Pantelimon
Potrivit martirologiilor – vezi wikipedia -, Pantoleon (nume ce înseamna „cel puternic ca un leu”) era fiul unui păgân bogat, Eustorgius din Nicomidia, și al unei mame creștine, Sf. Eubula. A primit o educație creștină aleasă de la mama sa,[1] dar după moartea ei a uitat învățăturile creștine și a ajuns, ca și tatăl său, să se închine la idoli. Tatăl său l-a trimis la școlile vremii, unde a studiat filozofia și a ajuns ucenicul unui medic renumit pe nume Eufrosinos, de la care a deprins secretele medicinei; sub patronajul lui Eufrosinos tânărul Pantoleon a devenit medic al împăratului roman Galerius.
Vezi și aici: SFINȚII CONSTANTIN ȘI ELENA. CELE MAI IMPORTANTE TRADIȚII ȘI SUPERSTIȚII
Pantoleon l-a cunoscut pe bătrânul preot Ermolae (prezentat ca episcop al bisericii din Nicomidia în literatura teologică de mai târziu), care i-a reamintit învățăturile de credință ale creștinismului și l-a convins că Hristos era cel mai bun medic, spunându-i că omul trebuie să aibă o mai mare încredere în credință decât în sfatul medical. Sfântul Alfons Maria de Liguori a descris această întâlnire cu următoarele cuvinte:
„A studiat medicina cu atât succes, că împăratul Maximian l-a numit medicul său. Într-o zi, când sfântul nostru conversa cu un preot sfânt pe nume Ermolae, acesta din urmă, după ce a lăudat studiul medicinei, a încheiat astfel: „Dar, prietene, la ce-ți folosesc toate cunoștințele pe care le-ai dobândit în această artă, din moment ce nu cunoști știința mântuirii?”
Sfântul Pantelimon a fost supus la chinuri grele
Tânărul medic i-a vindecat cu generozitate pe cei în suferință, tămăduindu-le deopotrivă trupul și sufletul.Prin vindecarea în mod miraculos a unui om orb prin invocarea numelui lui Isus, Pantoleon l-a convertit la creștinism pe tatăl său, la moartea căruia a intrat în posesia unei mari averi. El și-a eliberat sclavii și, împărțindu-și bogățiile celor săraci, a dobândit o mare reputație în Nicomidia. Medicii păgâni din cetate, invidioși, l-au denunțat că era creștin și Pantoleon a fost adus la judecată în timpul persecuției anticreștine declanșate în anul 303 de împăratul Dioclețian. Împăratul dorea să-l salveze și a încercat să-l convingă să accepte apostazia. Pantoleon și-a mărturisit deschis credința, iar ca dovadă că Hristos era adevăratul Dumnezeu a vindecat un paralitic. În ciuda acestui fapt, el a fost condamnat la moarte de împărat, care a considerat acel miracol ca un act de vrăjitorie.
Nu rata: SFINȚII CONSTANTIN ȘI ELENA. CELE MAI FRUMOASE MESAJE ȘI FELICITĂRI
– A fost supus la chinuri grele înainte de a suferi martiriul. Potrivit legendei, carnea lui Pantoleon a fost mai întâi arsă cu făclii, iar în timpul acestei cazne Hristos i s-a arătat sub chipul bătrânului preot Ermolae care l-a îmbărbătat și i-a vindecat rănile. Făcliile au fost stinse.
– I s-a pregătit o baie de plumb topit, dar, când a coborât în cazan, lichidul s-a răcit brusc.
– Pantoleon a fost aruncat apoi în mare, cu o piatră grea legată de el, dar nu s-a înecat deoarece piatra a plutit la suprafața apei.
– A fost împins în mijlocul fiarelor sălbatice, care s-au aruncat să-l sfâșie, dar s-au retras atunci când el le-a binecuvântat.
– A fost legat apoi pe o roată cu cuie de fier și aruncat de pe un deal la vale, dar frânghiile s-au desfăcut și roata s-a sfărâmat în bucăți.
– S-a încercat decapitarea lui, dar sabia s-a încovoiat și călăii s-au convertit la creștinism.
În ciuda caznelor, Pantoleon i-a cerut lui Dumnezeu să-i ierte pe prigonitorii lui, motiv pentru care a primit numele de Panteleimon („cel preamilostiv”). Abia după ce el însuși și-a plecat grumazul, a putut fi decapitat, iar din rană a început să-i curgă un amestec de sânge și un lichid alb ca laptele.