Când este Înălțarea Domnului în 2018, la catolici și la ortodocși
Biserica Ortodoxă prăznuiește Înălțarea Domnului la 40 de zile după Înviere, în Joia din cea de-a patra săptămână după Paște. Cancan.ro îți spune când este Înălțarea Domnului în 2018, la cataloci și la ortodocși!
10 mai este data când catolicii sărbătoresc Înălțarea, în 2018. În schimb, creștinii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Domnului pe 17 mai. Această sărbătoare mai este cunoscută și sub numele de Ispas. Înălțarea Domnului marchează ziua în care creștinii se salută unul pe altul cu „Hristos S-a înălțat!” și „Adevărat S-a înălțat!”.
Când este Înălțarea Domnului în 2018, la catolici și la ortodocși
Catolicii sărbătoresc Înălțarea pe 10 mai, iar ortodocșii pe 17 mai, în 2018. . În popor, sărbătoarea este cunoscută sub denumirea de Ispas, un cuvânt de provenienţă latină -Spasiteli, care în traducere înseamnă Mântuitorul. Legenda spune că Ispas a fost un martor ocular la Înălțarea Domnului, alături de Apostoli. Era un om bun și vesel, de aceea la praznicul Înălțării Domnului este bine ca oamenii să-i urmeze exemplul. Asta înseamnă că oamenii ar trebui să fie veseli, buni, să evite supărările și să nu-și facă necazuri unul altuia.
Tradiții, obiceiuri și superstiții de Înălțare
În această zi, Mântuitorul nostru Iisus Hristos s-a ridicat la ceruri de pe Muntele Măslinilor. Această minune a mai fost văzută de Apostoli și de doi îngeri. Aceștia din urmă le-au vorbit apostolilor despre cea de-a doua venire a lui Hristos și le-au cerut să nu fie copleșiți de durerea despărțirii de Mântuitor, potrivit calendarulortodox.ro. Totodată, după Sfânta Liturghie, vor fi oficiate slujbe de pomenire şi la cimitirele, troiţele şi monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului. Creștinii urmează numeroase tradiții, obiceiuri și superstiții de Înălțare.
De Înălțare, oamenii îşi pun la brâu frunze de nuc pentru că se crede că şi Iisus ar fi avut când s-a înălţat la ceruri şi se bat cu leuştean ca să fie feriţi de rele şi de boli. Vitele sunt bătute cu leuştean, ca să se îngraşe, să fie sănătoase şi ferite de vrăjitorii. Totodată, la Înălţare, se taie păr din vârful cozilor de la vite şi se îngroapă într-un furnicar, cu urarea: „Să dea Dumnezeu să fie atâţia miei şi viţei câte furnici sunt în acest furnicar!”. În această zi se sfinţesc plantele de leac, adică leuşteanul, paltinul, sau alunul. Mulți cred că cine moare de Ispas ajunge în Rai.
În anumite zone din România se ţin Moşii de Ispas. casele şi mormintele sunt împodobite cu crengi de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leuştean. În unele localităţi din Transilvania şi din Argeş, fetele şi băieții merg noaptea, în ajunul sărbătorii Înălţării Domnului în alunişuri, să culeagă flori de alun. Acestea înfloresc şi se scutură în zorii aceleiaşi zile. Legenda spune că aceste flori au puteri magice şi trebuie păstrate, pentru protejarea casei și familiei.
Înălțarea Domnului a fost consfințită ca Zi a Eroilor și ca sărbătoare națională bisericească. În această zi, toate bisericile din România îi sărbătoresc pe eroii care au căzut pe câmpul de luptă. Conform unei legende populare, la naşterea lui Iisus, în grajdurile lui Crăciun, boii au fost blânzi şi cuminți, dar caii au fost agresivi. Atunci Maica Domnului a zis ca acei cai să nu fie sătui decât în joia din săptămâna a şasea de după Paşti , căreia i s-a spus şi „Paştele Cailor”.
Când se vopsesc ouăle la Înălțare
Ouăle se vopsesc chiar în ziua Înălțării. Este ultima zi din an în care se vopsesc și se împart ouă roșii. Creștinii le duc și le sfințesc la biserică. Ulterior, la sfârșitul slujbei, ouăle roșii se împart săracilor, într-un pachet unde credincioșii pun mai multe alimente, preparate specifice praznicului.
Ce se dă de pomană de Înălțare
În ziua de Înălțare, credincioșii fac pomeni pentru morţi. Ei împart mai ales pâine caldă, pască, plăcinte, brânză, ceapă verde și rachiu. Credincioșii care au rude decedate dau de pomană săracilor, pentru sufletele rudelor decedate. Cerurile sunt deschise în ziua de Înălâare, iar sufletele morților, careu au venit în ziua de Paști în casele unde au trăit, se întorc din nou în Rai. Alimentele împărțite de credincioși reprezintă merindele pe care le iau cu ei morții, în călătoria de întoarcere în ceruri.