Când este, de fapt, Ziua Mamei! Nu este pe 8 martie
Când este Ziua Mamei. Cei mai mulți oameni cred că ziua mamei este pe 8 martie, atunci când se sărbătorește, de fapt, Ziua Internațională a Femeii. Puțini știu că ziua mamei este cu totul altă sărbătoare, celebrată două luni mai târziu. Ziua Mamei a fost instituită prin Decretul 1468 privind promulgarea Legii pentru instituirea Zilei mamei şi a Zilei tatălui. Acesta a fost semnat de preşedintele României, Traian Băsescu, la 13 octombrie 2009, şi publicat în M.O. 694/15 octombrie 2009.
Când este Ziua Mamei. Legea 319/2009 prevede, pe lângă instituirea Zilei mamei, în prima duminică a lunii mai. Astfel că, Ziua Mamei, se sărbătorește 6 mai 2018. Ziua mamei este confundantă cu Ziua Femeii, care este sărbătorită anual pe data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și discriminarea și violența care își fac încă simțită prezența în lume.
Când este ziua mamei: 8 martie sau 6 mai
Când este Ziua mamei. Zilele Părinţilor sunt marcate în România prin lege, oficial ca Ziua Mamei în prima duminică a lunii Mai şi ca Ziua Tatălui în a doua duminică a lunii Mai. Conform legii 319/2009, Ziua Mamei se sărbătorește în prima duminică a lunii mai. Tot cu aceeași ocazie s-a legiferat sărbătorirea Zilei Tatălui în a doua duminică a lunii mai. Rolul acestei inițiative este acela de a sublinia importanța fiecăruia dintre cei doi părinți în viața de familie și în universul copilului. (Citește și Imagini de 8 martie: Trimite-i mamei tale cea mai frumoasă felicitare de 8 martie)
Ziua Mamei – semnificație
Când este ziua mamei. Obiectivele acestor sărbători sunt asigurarea unui echilibru social şi evidenţierea importanţei ambilor părinţi în viaţa de familie şi în societate. Sărbătorirea anuală atât a mamei cât şi a tatălui confirmă egalitate în drepturi a celor doi părinți. De asemenea, le onorează importanţa în universul copilului. Originile Zilei Mamei datează încă din perioada Greciei antice, dar modul în care o sărbătorim cu toţii astăzi a luat naştere în America, la începutul secolului 20. Grecii antici dedicau un festival anual de primăvară zeiţelor-mame, iar romaniisărbătoreau un festival de primăvară numit Hilaria, care era dedicat unei zeiţe-mamă pe nume Cybele. Alte origini mai recente legate de Duminica Mamei (în limba engleză, „Mothering Sunday”) datează din anii 1600, în Anglia, când se sărbătorea ziua mamei în a patra duminică a Postului Paştelui. (VEZI ȘI SMS-URI 8 MARTIE 2018: TOP SMS-URI DIN ACEST AN DE ZIUA FEMEII)
8 Martie- semnificație
Ziua Internațională a Femeii, cunoscută ca Ziua Femeii, este sărbătorită anual pe data de 8 martie. În această zi, se comemorează realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor. În această zi, toate femeile sunt recunoscute pentru realizările lor, fără a ţine cont de diferenţele naţionale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice. De 8 Martie, femeile se așteaptă, așa cum este tradiția, să primească flori și cadouri de la bărbați.
Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în anul 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii pe 8 martie, în 1975, care a devenit cunoscut drept Anul internațional al femeii. (CITEȘTE ȘI FELICITĂRI 8 MARTIE 2018. CELE MAI FRUMOASE FELICITĂRI, MESAJE ȘI URĂRI DE ZIUA FEMEII)
Românii încă sărbătoresc Ziua Mamei pe 8 martie
România încă nu știu când este Ziua Mamei. Cei mai mulți o sărbătoresc pe 8 martie, atunci când este, de fapt, Ziua Internațională a Femeii. Confuzia este extrem de populară și sunt foarte puțini cei care știu diferența dintre cele două sărbători. Acest lucru se întâmplă încă de la Revoluția din 1989. La acea vreme, în România, noțiunea de Ziua Mamei este înlocuită cu Ziua Femeii. Chiar și femeile cred că 8 martie este Ziua Mamei. Ele așteaptă cu nerăbdare ziua femeii, în care sunt răsfățate de de iubiți sau soți, de copii, rude și chiar colegi.