Când este Crăciunul, una dintre cele mai importante sărbători creștine din an, foarte mulți oameni aleg să petreacă timpul alături de familie și cei dragi. Data Crăciunului este fixă, însă Crăciunul pe rit vechi este încă celebrat la o dată diferită.
Crăciunul pe rit vechi este sărbătorit pe 7 ianuarie. Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile față de calendarul oficial. Atât în Orient, cât și în Occident Crăciunul sau Nașterea Domnului era prăznuită la aceeași dată, însă diferențele dintre calendarul gregorian și cel iulian au făcut că sărbătoarea Nașterii Mântuitorului să nu mai coincidă.
Nașterea Domnului – Crăciunul este primul praznic împărătesc cu data fixă. Sărbătoarea marchează nașterea Mântuitorului și este sărbătorită de către creștinii din întreaga lume în fiecare an pe 25 decembrie. Excepție de la această regulă fac câteva țări care sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi.
În secolul al XVII-lea, pentru a regla modul de datare, s-a făcut reforma calendarului gregorian, care a primit şi denumirea de Stil Nou. Noul calendar a fost adoptat treptat de toate bisericile catolice şi protestante, nu şi de bisericile ortodoxe, care în 1923, au adoptat calendarul iulian revizuit. Astfel, bisericile ortodoxe (inclusiv Biserica Română) au început să sărbătorească Crăciunul împreună cu bisericile occidentale pe data de 25 decembrie a calendarului gregorian (până în anul 2800).
Bisericile ortodoxe din Rusia, Serbia şi Ierusalim, singurele care nu au acceptat noul calendar, au continuat să sărbătorească Crăciunul pe data de 25 decembrie a calendarului iulian – 7 ianuarie în calendarul gregorian (până în anul 2100).
Citește și: CE TREBUIE SĂ AȘEZI ÎN BRAD DACĂ VREI SĂ AI DRAGOSTE ȘI NOROC
Creștinii catolici sărbătoresc Crăciunul pe data de 25 decembrie. Este o sărbătoare comună pentru creștinii catolici și pentru cei ortodocși cu mici excepții. Pentru această sărbătoare, catolicii se pregătesc pentru Crăciun, prin post. În Biserica Catolică acest post se numește Advent și durează patru săptămâni.
În 2019, Crăciunul pică în mijlocul săptămânii, respectiv miercuri și joi. Așadar, vor fi două zile libere legale, iar angajații se vor întoarce la locul de muncă vineri, 27 decembrie. Crăciunul este o sărbătoare legală și se prelungește și în ziua următoare, 26 decembrie: a două zi de Crăciun
Crăciunul a fost sărbătorit în România încă de la introducerea creștinismului pentru prima oară, cu multe secole în urmă. Singura excepție a fost între anii 1948 și 1989, când sărbătorirea Crăciunului s-a interzis oficial, în perioada regimului comunist din România.
Ca și în alte țări ortodoxe de răsărit, sezonul Crăciunului începe oficial cu Postul Crăciunului, cu șapte săptămâni înainte de ziua de Crăciun, pe 14 noiembrie. Cu toate acestea, pregătirile se intensifică pe 30 noiembrie, de Ziua Sfântului Andrei, și se termină pe 7 ianuarie, de Ziua Sfântului Ioan Botezătorul.
În cea mai mare parte a acestei perioade lungi, credincioșii evită să consume carne și alte alimente provenite de la animale. În mod tradițional, uleiul nu trebuie folosit miercurea și vineri, iar Ajunul Crăciunului este zi de post. Cu toate acestea, mai există destule “zile de excepție” sau dezlegare la diverse alimente.
Citește și: TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE CRĂCIUN. CE SĂ FACI ŞI CE NU E BINE SĂ FACI DACĂ VREI SĂ AI UN AN NOU PROSPER