O nouă veste proastă pentru români! S-a aflat când ar putea crește facturile în țara noastră. Care sunt sfaturile experților pentru consumatori? Declarațiile făcute de Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă. Cât timp a mai rămas și ce trebuie să facă oamenii dacă nu vor să plătească în plus la energie și gaze?
Prețurile la facturi au tot crescut la noi în țară, iar mulți români au avut de suferit din această cauză. Există mari șanse ca lucrurile să nu se schimbe nici pe viitor!
Facturile ar putea crește în România începând cu data de 1 aprilie 2025. Potrivit lui Dumitru Chiseliță, există și posibilitatea de a evita o astfel de situație! Cum pot poceda oamenii?
Potrivit declarațiilor făcute de Dumitru Chiseliță, prețul la energie ar putea depăși 1,3 lei pe km, TVA inclus. Această situație va deveni realitate în cazul în care furnizorii nu vor introduce alternative mai accesibile.
Perioada octombrie 2024 – aprilie 2025 este crucială atunci când vine vorba de prevenirea creșterii prețurilor la facturi.
În acest timp, consumatorii și instituțiile statului ar putea pune presiune pe furnizori pentru facturi mai mici la gaz și energie.
„Avem încă șase luni la dispoziție să preîntâmpinăm o astfel de situație. Între 1 octombrie și 1 aprilie sunt cele șase luni care se interpun și în care putem să schimbăm. Deocamdată avem niște oferte. Sunt patru oferte pe piață. După 1 aprilie 2025, aceste oferte sar de 1,3 lei pe kw cu TVA inclus. În momentul în care reușim atât noi ca și clienți, cât și anumite instituții de stat să determinăm apariția și altor oferte, sunt convins că avem posibilitatea și avem șansa să nu ajungem în acest potențial pericol de a se dubla facturile”, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.
Citește și: Facturi duble la energia electrică. Cine va avea acest ghinion din toamnă
Specialistul a avertizat, de asemenea, posibilitatea repetării situației din anul 2020, atunci când contractele de energie ar fi avut clauze abuzive. Oamenii au fost nevoiți să plătească mai mult în perioada pandemiei, în ciuda faptului că mulți au avut probleme financiare.
„Aceste șase luni sunt hotărâtoare atât din perspectiva noastră, ca și clienți, să venim cu o presiune la nivelul furnizorilor, ca acești furnizori să vină cu prețul corect la gaz și la energie. (…) E nevoie de o desiminare a informațiilor și o pregătire corespunzătoare pentru a evita ceea ce am avut în 2020. Situația unor contracte care să conțină anumite clauze, care sunt abuzive și care să îi facă pe consumatori să scoată bani mulți din buzunar”, a adăugat acesta.
Furnizorii ar putea aduce noi oferte pe piață. La acest moment există doar patru, însă pot apărea și altele dacă vor exista presiuni în viitorul apropiat cu privire la prețuri.