Când ajunge, de fapt, ciclonul arctic în România? ANM a făcut anunţul: ninsori şi ploi abundente

Publicat: 09/01/2023 | 08:37
Sursă foto: colaj Pixabay

Iarna s-a lăsat mult așteptată, însă meteorologii au făcut anunțul oficial! Un ciclon polar traversează continentul și sunt așteptate ninsori și temperaturi mai scăzute. 

Este cod roșu, portocaliu și galben de vreme rece în Europa centrală, nord-estică și sud-estică, în special de vânt puternic de peste 100 km/h. Potrivit ANM, un ciclon arctic traversează continentul, motiv pentru care, în aceste zile, temperaturile vor scădea, însă nu pentru normalul perioadei. În zona montană, la altitudini mari, se va depune strat de zăpadă.

Avertizări meteo Cod roșu, portocaliu și galben de ger și vijelii,în Europa

Vezi și: ANUNȚUL FĂCUT DE ANM, DUPĂ CE S-A ZVONIT CĂ UN „NOR TOXIC” VA SOSI DEASUPRA ROMÂNIEI

În cea mai rece lună a anului, românii vor avea parte de vreme caldă, temperaturile cu mult peste media acestei perioade se vor menține până în jurul datei de 6 februarie. Potrivit ANM, ciclonul arctic este doar un episod trecător. După aceste zile vremea se încălzește, iar valorile termice vor fi mai ridicate pentru această perioadă.

”În zona montană și mai ales în zona montană înaltă, la altitudini mai mari de 1.400-1.500 de metri, precipitațiile sunt predominant sub formă de ninsoare. Se va depune strat de zăpadă.

Acestea sunt asociate și cu intensificări ale vântului, care pot depăși  rafală 70-90 de kilometri pe oră, în timp ce în restul țării, în zonele joase de relief, mai ales, vorbim de temperaturi ce caracterizează o vreme mai caldă decât în mod obișnuit și acest lucru va fi de interes, așa cum arată și actualizările, până în jurul datei de 6 februarie, dar mai ales pentru luna ianuarie, cea mai rece lună a anului în țara noastră, vor caracteriza o vreme mai caldă.

Maximele se vor situa în următoarea săptămână în general, între 3 până la 14 grade chiar și minimele vor fi, în zonele extracarpatice, ușor pozitive. Doar în zonele depresionare vor fi minime de până la -3… -4 grade, iar în zona montană înaltă valori mai coborî sub -10 grade, acolo unde în următoarea perioadă ninsorile vor fi predominante.

În restul țării, precipitații mai ales sub formă de ploaie și vorbim și de cantități care în partea de sud-vest, vest, nord-vest a țării, la nivel local, vor depăși 15-20 de litri pe metru pătrat”, a declarat directorul ANM, Elena Mateescu, la Antena 3.

În săptămâna 9.01. 2023 – 16.01. 2023, regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile estice, vestice şi sud-vestice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Pentru săptămâna 23.01.2023 – 30.01.2023, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări.