Parlamentul European a adoptat, marţi, proiectul de rezoluţie prin care exprimă preocupare privind modificarea legislaţiei penale şi judiciare în România. Textul rezoluţiei semnalează îngrijorarea Parlamentului European privind modificarea legislației penale și judiciare, avertizând că există riscul subminării independenței justiţiei și a acţiunilor anticorupţie.
Călin Popescu Tăriceanu spune că PE e dezinformat și că va trimite o scrisoare grupului European ALDE pentru a-și manifesta nemulțumirea față de europarlamentarii Alianței care au votat textul rezoluției. Tăriceanu a criticat și faptul că din raport a fost scos amendamentul care viza protocoalele secrete semnate de instituțiile din România cu SRI.
”Colegele mele din ALDE, Renate Weber șil Norica Nicolai au votat împotriva rezoluției. Această rezoluție e făcută fără să existe o poziție echilibrată a oficialităților române, fie Guvern, Parlament. E un document total dezechilibrat, subiectiv și pe mine mă dezamăgește profund. Voi trimite azi, mâine, colegilor din ALDE pentru a-mi exprima nemulțumirea. O să văd lista celor care au votat de la ALDE.
La punctul 4 ridică legimitatea protocoalelor secrete. Aceasta a dispărut. Colegele mele din ALDE au solicitat vot și acest amendament a picat la un vot. Nu știu cine a avut o mână atât de lungă și de eficientă pentru a convinge majoritatea din PE să scoată această referire. Una dintre explicații este de dorința de a feri CE de acest critici, pentru că acest cancer care s-a dezvoltat în societatea românească cu protocoalele între servicii și instituții din justiție ori s-a făcut cu știrea CE care s-a făcut că nu vede, ori s-a făcut fără știrea ei, lucru la fel de grav. Eu vreau să știu exact care sunt acele prevederi care fac Comisia să facă un pas înapoi.
Sunt curios să văd structura votului în PE. Mi se pare extrem de grav ca europarlamentarii români să voteze pentru această rezoluție. Încearcă să exporte aceste lucruri în exterior cu consecințele valabile pentru imaginea României
Ni se poate indica, în mod concret, care e prevederea din legile justiției care face Comisia să spună că facem un pas înapoi?”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.