Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, că continuă să comunice cu Guy Verhofstadt, precizând însă că liderul grupului ALDE din Parlamentul European nu știe în detaliu modificările legilor justiției. Acesta a adăugat că ALDE România va rămâne în familia europeană din care face parte.
„Am continuat corespondența cu Guy Verhofstadt și diferența dintre noi este că eu am o cunoaștere aprofundată a modificărilor care au fost făcute legilor justiției, cunosc în detaliu conținutul raportului Comisie de la Veneția și a recomandărilor, ceea ce sigur că pentru colegul nostru Guy Verhofstadt este mai complicat, nu pentru că nu ar avea posibilitatea de a înțelege, ci pentru simplul fapt că cunoaște mult mai puțin care sunt problemele cu care ne confruntăm și atunci sigur că a folosit o formulă generică. Dar corespondența a continuat. Rămânem în continuare membri în familia ALDE”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, într-o conferință de presă susținută la Oradea.
Acesta a adăugat că în campania electorală a ALDE România, pentru alegerile europarlamentare,va veni fostul președinte ALDE European, Graham Watson.
„Foarte curând va avea loc reuniunea liderilor ALDE la Bruxelles, care dă startul la campania electorală. Ieri am primit o invitație de la partidul din Germania pentru a participa la Congres chiar în zilele de 26-28 aprilie, lucru care ne încurcă puțin pentru că atunci se dă startul campaniei și la noi, dar voi merge eu, dacă nu voi trimite o delegație. Și în campanie electorală va veni fostul președinte al ALDE, Graham Watson, vine în România, însă pentru noi e o plăcere și onoare, însă toți partlamentarii europeni, inclusiv Guy e concentrat pe campania națională în propria țară. Nu se merge pe sistem european, ci național. Fiecare e interesat să facă o campanie în țară”, a conchis Tăriceanu.
Reacția lui Călin Popescu Tăriceanu vine după ce Guy Verhofstadt, a transmis, pe 15 ianuarie, că în cazul în care formaţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu susţine aplicarea în totalitate a recomandărilor Comisiei de la Veneţia în privinţa legilor justiţiei şi ONG-urilor va avea ”un loc binemeritat în interiorul familiei ALDE, dacă nu, nu”. El a mai afirmat că liberalii români, cu referire la partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, au promis să urmeze această cale şi că se aşteaptă să acţioneze ca atare.
”Dacă vor face acest lucru vor avea un loc binemeritat în interiorul familiei ALDE. Dacă nu, nu”, a avertizat Verhofstadt.
Ordonanțele de Urgență pentru modificarea legilor justiției și privind procedura de desemnare a procurorului european din partea României au fost publicate, miercuri seară, în Monitorul Oficial. Cele două Ordonanțe au fost adoptate marți, în ședința de Guvern.
OUG pentru legile justiției prevede o serie de modificări, precum numirea procurorilor de rang înalt sau chiar atribuțiile șefului Secției de anchetă. Documentul mai vizează și aspecte privind concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii.
Până în prezent, șefii de parchete erau numiți cu aviz de la Secția de Procurori a CSM. Totodată, documentul mai arată că Șeful Secției de anchetare a magistraților poate dispune în cazul soluțiilor cauzelor.