Omul de afaceri Călin Donca, cu investiții de 120 de milioane de euro în producția de energie verde (parcuri fotovoltaice), susține că statul român facilitează accesul companiilor străine, care ne folosesc resursele și exportă profiturile, în detrimentul celor cu capital autohton, a căror creștere este îngreunată.
România trebuie să majoreze, până în 2030, la 42,5% ponderea energiei verzi în mixul energetic, în condițiie în care, în prezent, apa, soarele și vântul asigură doar 20% din total.
“Nu ne spune nimeni ca în România, această creștere trebuie să vină din partea unor companii autohtone, motiv pentru care suntem invadați de diferite trusturi străine din Turcia, Germania, Danemarca, Cehia care ne folosesc resursele și exportă apoi profiturile la ei acasă”, a declarat pentru Cancan, Călin Donca.
Conform antreprenorului, ”statul român facilitează accesul acestor companii și îngreunează creșterea celor cu capital român pentru diferite avantaje pe termen scurt, lăsând astfel ca firmele din România să facă profituri mici sau inexistente pentru ca apoi să stea în datorii pe care să le rezolve cu banii straini”, a declarat Călin Donca, în exclusivitate pentru cancan.ro.
Conform antreprenorului, multe dintre proiectele de fotovoltaice sunt doar pe hârtie și nu ajung să funcționeze.
“Rețeaua poate susține tot ceea ce se construiește mai ales că sunt multe proiecte care mor la nivelul de ATR (n.r.: aviz tehnic de racordare) din cauza autorizațiilor care întârzie și din cauza unor primării care îngreuneaza procesul de obținere a avizelor pentru diverse interese personale. Spre exemplu, în 2022 s-au aprobat 3.000 de MWp pentru 18 judete din România, multe fiind parcuri fotovoltaice, dar s-au construit doar aproximativ 300 de MWp, lăsând 2.700 MWp ocupați la nivel teoretic”, a adăugat Donca.
–
Îmi este greu să înțeleg de ce noi, românii, ne săpăm nouă capcane, dar, din păcate, vom suferi noi și mai ales generațiile următoare pentru aceste decizii.
–
Datele oficiale arată că în acest an România va fi un exportator net de energie, însă omul de afaceri brașovean arată cine va încasa beneficiul.
“Spre exemplu, producătorii străini de energie electrică care construiesc parcuri fotovoltaice pot exporta energie la ei în țară, în baza unor PPA (n.r.: acord de achiziție a enegiei electrice), la prețul decis de aceștia, lăsând piața din România să se descurce cu ceea ce rămâne, ei nefiind astfel afectati de anumite reglementari la care suntem supusi noi cei ce vindem
Antreprenorul brașovean a vorbit și despre dificultățile întâmpinate începând din acest an pentru dezoltarea unui proiect de producție de energie fotovoltaică și a înfierat birocrația.
“Ceea ce a fost foarte simplu, acum, din februarie 2023, s-a complicat nespus de mult, din păcate doar pentru companiile din România care trebuie să treacă toate probele supraomenești în obtinerea avizelor. În timp ce prosumatorii sunt lăsați să îngreuneze rețeaua cu producții de energie pe care nimeni nu le poate anticipa și astfel, se creează un haos al prețurilor pe bursă, producătorii sunt pedepsiți cu avize de care nu a auzit nimeni si care nu au nici o legătură cu construcția unui parc fotovoltaic”, a precizat Donca.
În sprijinul afirmațiilor sale a venit și cu exemple reale.
“Există primării în România care, printre avize, cer și acordul vecinilor pentru ca noi să construim un parc fotovoltaic pe terenul nostru. Pe cât de hilar este acest acord, pe atât de dureros pentru economia noastră, care în loc să facă profit, o duce încet dar sigur către faliment, ca apoi puteri străine să vina să ne salveze cu banii pe care tot la noi în țară i-au făcut. Din păcate nimeni nu vede, decât atunci când este prea târziu iar populatia este mult mai interesată de următorul submarin cu miliardari care intră în ocean decât de bunăstarea urmașilor noștri”, este semnalul de alarmă tras de Călin Donca.
Investiția în fotovoltaice este profitabilă, stabilă, iar un randament similar nu este găsit în niciun alt domeniu.
“În cazul în care o persoană dorește să investească într-un parc fotovoltaic, își va recupera investiția în aproximativ cinci ani, deci un profit anual de aproximativ 20% dintr-o activitate suficient de stabilă pentru a oferi o garantie pe termen lung a unui venit lunar. Personal, nu am găsit nici un alt domeniu în care poți avea un randament mai bun, fără interventia ta zilnică, practic după ce parcul este construit, aduce lunar bani pentru investitorii săi, un venit pasiv care va funcționa atât timp cât este soare pe cer si consum de energie printre noi”, a mai spus.
–
Cu o populatie în creștere continuă, consumul va crește în continuare fără ca cineva să poata opri acest lucru, motiv pentru care investiția într-un parc fotovoltaic este o alegere înțeleaptă pe care companiile străine se pare ca o tratează mai bine decât noi.
–
Deși viitorul este unul nepoluant, nu toată lumea crede în energia verde.
“Din păcate adevărul este că există anteprenori români care consideră că investiția într-un parc fotovoltaic sau în energie verde nu merită sau nu este un lucru bun. Adică nici măcar nu facem concurență companiilor străine ci pur și simplu, așa cum am fost obișnuiți de-a lungul anilor, considerăm că suntem foarte deștepti dacă avem o afacere care merge și ne dăm cu părerea în toate domeniile.
–
Știm că românul este bun la toate teoretic iar în practică lăsăm pe alții să ne ocupe resursele. După ce străinii vor face parcuri fotovoltaice peste tot, ne vom trezi și noi, românii, că era bine să le facem noi.
–
Antreprenorul Călin Donca este de părere că majorarea numărului de prosumatori din ultima perioadă se reflect în prețul energiei.
“Problema cu energia provenită din partea prosumatorilor este faptul că nu știm câtă energie se va injecta în rețea ci doar puterea teoretică instalată în rețea”, afirmă Donca.
El explică și cum este influențat prețul energiei.
“Sunt prosumatori mari, care au făcut un parc fotovoltaic și folosesc toată energia produsă, în timp ce există și opusul, adică parcuri de prosumatori care injectează toată energia în rețea fără să ofere o raportare precum fac producătorii. Acest lucru crează dezechilibre grave în rețea și afectează negativ prețul pe care în final îl plătește populația”, a conchis Călin Donca.
Deși este cunoscut faptul că termocentralele sunt utile mai ales în sezonul rece pentru a echilibra piața, în condițiile în care cantitatea de gaz ori presiunea acestuia nu pot susține producția, obligația creșterii procuiei de energie verde necesită și soluții.
“Este adevărat că iarna un parc fotovoltaic produce cu până la 20% mai puțin decât media sa însă cu ajutorul sistemelor de stocare a energiei putem ajuta acest impediment spre a produce ziua și livra seara, când prețul energiei este mult mai mare decât momentul când acesta a fost produs”, a conchis Călin Donca.
Advertorial