CALENDAR ORTODOX: Zi foarte importanta pentru toti credinciosii! Ce trebuie sa faci azi

De: Cancan
Publicat: 28/02/2015 | 09:46

Sfantul Cuvios Ioan Casian s-a nascut in jurul anului 365, in Scitia Mica, Dobrogea, intr-o familie distinsa, studiind la scolile timpului. Impreuna cu prietenul sau Gherman, care s-a nascut in 368, tot in Dobrogea, a plecat la Locurile Sfinte, calugarindu-se intr-o manastire din Betleem. S-au nevoit si cu anahoretii din delta Nilului, ajungand chiar si in pustia schitica.

Dupa aproximativ 14 ani, s-au intors la Betleem, dar negasind liniste, in anul 401 s-au dus la Sfantul Ioan Gura de Aur la Constantinopol, care i-a hirotonit preot pe Gherman si diacon pe Casian. Au plecat la Roma dupa ce Sfantul Ioan Gura de Aur a fost trimis in exil. Sfantul Ioan Casian a stat zece ani la Roma, fiind hirotonit preot, si a intemeiat in Marsilia (Franta) doua manastiri. A scris lucrarea „Institutii cenobitice“ si s-a impotrivit Fericitului Augustin, care sustinea separarea firii omenesti de harul divin. Sfantul Cuvios Gherman a trecut in pace la Domnul in Roma in anul 415, iar Sfantul Ioan Casian in anul 435.

Este bine sa dam de pomana

Tot astazi, are loc si Pomenirea mortilor sau Sambata Sfantului Teodor. In timpul Postului Pastelui, crestinii pot oferi de pomana: fasole batuta, snitele de soia cu piure de cartofi, pilaf fara carne, bors de cartofi, mancare de urzici, masline, sarmale cu orez si ciuperci.

Cat priveste dulcele, gospodinele pot prepara placinta cu mere sau cu dovleac, de post, negresa de post, salam de biscuiti, reteta fara lapte, si bineinteles coliva, care se prepara cu o zi inainte.

Alti sfinti sarbatoriti

In aceasta luna, ziua a douazeci si opta, pomenirea preacuviosului parintelui nostru Vasile, cel ce a patimit impreuna cu sfantul Procopiu.

Acest cuvios a trait pe vremea imparatiei lui Leon Isaurul, luptatorul impotriva sfintelor icoane. Lasand el lumea si cele din lume, s-a facut monah. Si a petrecut mai intai in nevointa, iar mai tarziu vazand in primejdie cinstirea sfintelor icoane, a stat cu hotarare impotriva sfaramatorilor de icoane. Pentru aceea a fost prins si foarte chinuit, fiindca nu s-a induplecat cu firea, ci a propovaduit adevarul pana la moarte, avand ajutator si pe dumnezeiescul Procopiu. Drept aceea a fost chinuit rau si apoi bagat in temnita. Dupa moartea tiranului insa iesit din temnita si iarasi cu aceeasi petrecere si nevointa s-a ostenit indemnand spre dreapta credinta in multe vremi. Apoi bucurandu-se si multumind, se muta catre Dumnezeu, pe Care din pruncie L-a dorit.

Tot in aceasta zi, pomenirea sfantului sfintitului mucenic Proteriu, arhiepiscopul Alexandriei.

Acest fericit a fost preot al Bisericii din Alexandria. Si adunandu-se cu alexandrinii ce venisera in Constantinopol si mult nevoindu-se impreuna cu sfintii parinti impotriva eresurilor a fost pus de sobor episcop al Alexandriei. Partizanii lui Eutihie si ai lui Nestorie, revoltandu-se si amenintand ca vor opri aducerea graului la Alexandria, evlaviosul imparat Marcian, a poruncit sa duca graul nu la Alexandria, ci la Pedusia, folosindu-se de plutirea pe Nil. Pentru aceasta alexandrinii pierind de foame, au pus mijlocitor catre imparatul, pe arhiereu, la ale carui mijlociri plecandu-se imparatul, iarasi a poruncit sa se pogoare graul la Alexandria. Iar dupa savarsirea din viata a prea evlaviosului imparat Marcian, un oarecare Timotei, supranumit Eluros, pandind intr-o noapte intunecoasa si ducandu-se la chiliile monahilor, pe la miezul noptii, zicea despre sine ca este inger, si le poruncea sa se departeze de impartasirea cu Proteriu. Si ei, ca niste oameni simpli, lasandu-se inselati, au ridicat tulburarea impotriva arhiereului, care, fugind, a vazut pe dumnezeiescul prooroc Isaia zicandu-i: intoarce-te si eu astept ca sa te primesc pe tine. Cu aceasta i s-a aratat silnica lui moarte. Caci intorcandu-se si intrand in dumnezeiasca colimvitra, acolo a fost spintecat de aceia cu trestii ascutite. Apoi in locul lui Proteriu, a fost hirotonit Timotei, care ii inselase si pe care l-au suit in scaunul arhieresc. Iar Leon cel Mare, care a imparatit dupa Marcian, fiind instiintat de aceasta, a poruncit ca Timotei sa fie dat in stapanirea episcopilor ca sa-l judece canoniceste. Si aceia dezbracandu-l de cinstea arhiereasca, l-au surghiunit la Gangra; iar pe mirenii ce fusesera partasi la uciderea lui Proteriu, pedepsindu-i imparatul, cu batai si cu inchisori si cu ciuntiri de madulare, a poruncit sa fie hirotonit episcop al Alexandriei un alt Timotei, dreptcredincios, supranumit Salofachiolul. Si asa a luat sfarsit cearta de acolo.

Tot in aceasta zi, pomenirea sfantului mucenic Nestor.

Acest mucenic a trait pe vremea imparatului Deciu, si a ighemonului Publiu, in Perga Pamfiliei. Pentru ca cinstea pe Hristos, a fost prins de mai-marele Irinah, si adus la ighemon, inaintea caruia marturisind credinta in Hristos, a fost rastignit, si cu glasuri de multumire catre Dumnezeu a strigat si pe credinciosi intarindu-i si-a dat duhul.

Tot in aceasta zi, pomenirea sfintelor femei: Chira si Marana.

Patria acestora a fost Bereea cea dinspre Rasarit. Si erau de neam ales si stralucit, avand si cresterea potrivita cu neamul. Dar pe toate acestea defaimandu-le au intrat intr-o casuta mica, careia i-au astupat usa cu zid si cu pietre, lasand o ferestruica prin care primeau hrana cea de nevoie, si vorbeau cu femeile cele ce mergeau catre dansele, inaltau doxologii lui Dumnezeu. Si toata vremea cea de peste an o petreceau in tacere; numai in vremea Cincizecimii vorbeau. Si singura Marana vorbea cu cele ce veneau la ele; caci glasul Chirei nimeni niciodata nu l-a auzit. Si purtau pe trupul lor lanturi de fier prea grele, si imbracamintea le era foarte mare, incat le acoperea cu totul picioarele si tot trupul. In asemenea chip vietuind, au petrecut patruzeci si doi de ani. Cu postirea si cu infranarea rabdarii atat s-au osebit, incat timp de trei ani intregi odata la patruzeci de zile gustau hrana, si in ceilalti trei, dupa trei saptamani, intocmai ca proorocul Daniil. Si la purtatorul de viata Mormant al lui Hristos ducandu-se nicidecum n-au gustat hrana pana ce n-au facut inchinaciune. Si iarasi intorcandu-se fara a manca, au savarsit calatoria lor. Iar lungimea drumului era de douazeci de verste, precum am zice de douazeci de zile. Si ducandu-se inca si la biserica cea din Isauria, a bunei biruitoare mucenite Tecla, asemenea au facut: s-au dus si s-au intors fara a manca. Cu asemenea vietuire impodobind neamul femeiesc, s-au mutat catre Domnul, pe Care Il doreau.

Tot in aceasta zi, pomenirea sfintilor mucenici cei sase din Egipt, care de sabie s-au savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea sfintilor apostoli: Nimfas si Evvul, care in pace s-au savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea preacuviosului Varsos, episcopul Damascului, care in pace s-a savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea sfantului mucenic Avrichiu, care de sabie s-a savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea sfintei noii mucenite Chirana preainteleapta, din Tesalonic, care in chinuri s-a savarsit, la anul 1751.

Tot in aceasta zi, pomenirea sfintilor Casian Romanul si Gherman.

R.O.