Calendar ortodox vineri, 23 aprilie. Cea mai puternică rugăciune către Sfântul Gheorghe
Astăzi este o zi mare pentru toți credincioșii. În calendarul ortodox este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, în fiecare an, la data de 23 aprilie.
Pe 23 aprilie, în fiecare an, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, cel căruia este bine să-i adresăm și o rugăciune astăzi, pentru a ne feri de rele.
„O, luptătorule și biruitorule, mare Gheorghe, in nevoie și în nenorociri grabnic ajutător și cald sprijinitor, iar celor întristați bucurie nespusă, primește de la noi această rugăminte a smeritului tău rob, a Domnului Ștefan Voievod, din mila lui Dumnezeu Domnul Tării Moldovei. Păzeste-l pe el în lumea această și în cea de apoi, pentru rugăciunile celor ce Te cinstesc pre Tine, că să Te preamărim în veci. Amin”, este rugăciunea pe care o spun creștinii ortodocși.
Tradiţii şi obiceiuri din popor, de Sfântul Gheorghe
Oierii pregăteau minuţios primul muls. Aceştia luau o găleată în care turnau apă de râu şi iarbă verde şi pe care o ornau cu salcie. Ulterior, ei aruncau conţinutul găleţii într-o fântână, iar în acea găleată mulgeau oile pentru prima dată. Se credea că dacă fac acest lucru, laptele “va izvorî” aşa cum izvorăşte apa din fântână.
Totodată, în tradiţia populară se mai credea că în noaptea de Sfântul Gheorghe strigoii şi spiritele malefice ies la iveală şi încep să umble pe la animalele din gospodărie. Din acest motiv, se obişnuia să se ungă ugerul vacilor cu usturoi sau să se tămâieze grajdurile.
Un alt vechi obicei de Sfântul Gheorghe presupunea ca oamenii să nu doarmă înaintea sărbătorii, pentru a fi sănătoşi şi plini de viaţă tot anul. Oamenii mâncau urzici pentru a fi harnici şi vioi tot anul. În dimineaţa zilei de Sfântul Gheorghe, femeile de la ţară scoteau sculele de ţesut în curte, pentru a fi luminate de soarele dimineţii. Se credea că dacă fac asta, vor avea tot anul spor la lucru.