Calendar ortodox – joi, 10 iunie 2021: Înălțarea Domnului Iisus Hristos la ceruri. Care sunt tradițiile și ce este bine să faci în această zi sfântă

Publicat: 10/06/2021 | 08:37

Astăzi, 10 iunie 2021, în calendarul creștin ortodox este prăznuită Înălțarea Domnului Iisus Hristos la ceruri. Această sărbătoare este cunoscută în popor și sub denumirea de “Ispas” și, în cursul acestei zile, creștinii se salută cu: “Hristos S-a înălțat!” / “Adevărat S-a înălțat!”. În rândurile de mai jos, îți dezvăluim câteva dintre tradițiile și obiceiurile specifice acestei zile sfinte, dar și ce este bine să faci ca să ai un an cu sănătate și armonie.

Înălțarea Domnului Iisus Hristos la ceruri

Înălțarea Domnului se sărbătorește la 40 de zile după Paști Înviere –, iar în calendar este trecută cu cruce roșie, ceea ce înseamnă în astăzi, creștinii nu au voie să spele rufe, să coasă, să facă ordine prin casă ori să muncească la câmp. Ispas ar fi fost personajul mitic care a asistat la Înălțarea Fiului Lui Dumnezeu și la ridicarea sufletelor morților la Cer.

Iisus Hristos S-a înălțat la Cer de pe Muntele Măslinilor în văzul Apostolilor și a doi îngeri. Îngerii le-au vorbit ucenicilor despre a două venire a Lui Hristos pentru ca aceștia să nu se lase copleșiți de durerea despărțirii. Din Sfânta Scriptură aflăm că Mântuitorul Și-a ridicat mâinile, binecuvantându-i pe ucenici, iar pe când îi binecuvanta S-a înălțat la cer, în timp ce un nor L-a făcut nevăzut pentru ochii lor, potrivit publicației crestinortodox.ro. Dumnezeu le-a vorbit de multe ori oamenilor din nor, fenomen prin care se manifestă energiile divine, menite să reveleze prezențta Divinității, dar să o și ascundă.

Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 și 2001, sărbătoarea Înălțării Domnului a fost consacrată că Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească. În această zi, în toate lăcașurile din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de lupta pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului

–  să nu fii supărat și să eviți orice fel de supărare;
– de asemenea, sărbătoarea este una de împăcare, de reconciliere cu prietenii și rudele. Este foarte important să domine veselia, iar necazurile și ghinioanele vor fi ținute în felul acesta departe;
– nu este bine să te cerți cu semenii tăi sau să porți ură;
– în ziua de Ispas nu se dă foc pentru a nu avea inimă rea în gospodărie. În plus, nu se împrumută nici sare, bani sau orice alt obiect din casă.
– din moși-strămoși s-a transmis ideea că: cine moare de la Paști până la Ispas ajunge în Rai;
– se poartă frunze de nuc la brâu ca Hristos când s-a înălțat;
– de Ispas se bat vitele cu leuștean ca să se îngrașe și să fie ferite de boli;
– se taie păr din vârful cozilor de la vite și se îngroapă într-un furnicar, spunându-se: “Să ne dea Dumnezeu atâția miei și viței câte furnici în furnicar!”;
– ce se seamănă după Ispas nu rodește;
– în ziua de Înălțarea Domnului, femeile care au morți în familie împart azime calde, ceapă verde și rachiu pentru sufletele acestora, crezându-se că e ziua în care sufletele lor se înalță la Cer și să aibă merinde de drum;
– femeile împart lapte dulce, fiert cu păsat.

În urmă cu sute de ani, ziua de Ispas era una a soroacelor, a încheierii diferitelor afaceri. Pentru că data sărbătorii variază de la an la an cu un număr mare de zile, sensul a devenit peiorativ: a nu da înapoi ce ai împrumutat, a amână până la Paștele Cailor, până la Sfântul Așteaptă (a nu te ține de promisiune).

Sursa foto: captură video YouTube / @Trinitas TV