Calendar ortodox, 6 ianuarie 2022. În această zi, Boboteaza marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă și Botezul Domnului IIsus Hristos. Ce nu este bine să faci și ce rugăciune poți rosti. Sărbătoarea este cunoscută și sub denumirea de ”Epifania”.
Calendar ortodox, 6 ianuarie 2022. În această zi, în biserici se sfințește Agheasma cea Mare. Sărbătoarea are cruce roșie în calendar și poartă mai multe denumiri, precum: ”Arătarea Domnului”, ”Epifania”, dar și ”Dumnezeiasca Arătare”. Boboteaza ar însemna, de fapt, înnoirea omului creștin.
Se spune că apa de la Bobotează are puteri deosebite, deoarece sfințirea acesteia se face chiar în ziua în care Mântuitorul a fost botezat în apele Iordanului.
În ziua de Bobotează se sfințesc toate apele, iar preotul aruncă o cruce într-o apă. Atunci, mai mulți bărbați se aruncă după ea pentru a o aduce înapoi. Persoana care va scoate crucea din apă va avea noroc tot anul. De asemenea, se spune că apa sfințită luată în ziua de Bobotează nu se strică niciodată.
Totodată, în această noapte, fetele își pun busuioc sub pernă pentru a-și visa ursitul. În anumite zone din România, de exemplu, încă se colindă, dar se fac și farmece și descântece. Fetele care cad pe gheață, în ziua de Bobotează, se vor mărita în acel an, potrivit unei tradiții populare.
Vezi și UN PREOT FALS CEREA BANI PE REȚELELE DE SOCIALIZARE! A MERS ȘI CU BOBOTEAZA ÎN GALAȚI
O altă tradiție pe care românii o mai respectă este pusul fânului sub fața de masă, iar la fiecare colț, câte un bulgăre de sare. Apoi, românii așază pe masă 12 feluri de mâncare pe care preotul trebuie să le sfințească. Felurile de mâncare sunt: colivă, bob fiert, fiertură de prune sau perje afumate, sarmale umplute cu crupe, borș de „burechiușe” sau „urechiușele babei” (fasole albă cu colțunași umpluți cu ciuperci), borș de pește, pește prăjit, plăcinte de post umplute cu tocătură de varză acră, dar și plăcinte cu mac, arată dcnews.ro.
Se spune că este bine ca, după ce alimentele sunt sfințite, o parte dintre acestea să fie date animalelor din gospodărie. Odată făcut acest lucru le ajută să fie fertile și protejate de boli.
În această zi, de asemenea, nu este bine să speli rufele. Nu se dă nimic cu împrumut și nici nu trebuie să existe ceartă.
Vezi și NOAPTEA ÎN CARE POȚI SĂ-ȚI AFLI URSITUL! CÂND SE PUNE, DE FAPT, BUSUIOC SUB PERNĂ ÎN 2022
”În Iordan Botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat. Că Glasul Părintelui a mărturisit Ţie, Fiu Iubit pe Tine numindu-Te; şi Duhul, în Chip de Porumbel, a adeverit întărirea Cuvântului, Cel Ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule şi lumea ai luminat, Slavă Ţie. Arătatu-Te-ai în lume, Cel Ce ai făcut lumea, ca să luminezi pe cei ce şedeau întru întuneric, Iubitorule de oameni, Slavă Ţie. Păcătoşilor şi vameşilor, pentru mulţimea milei Tale Te-ai arătat, Mântuitorul nostru. Că unde avea să strălucească Lumina Ta, dacă nu celor ce şedeau întru întuneric? Iubitorule de oameni, Slavă Ţie.
Fundul adâncului l-a descoperit şi pe uscat pe ai Săi i-a trecut, întru acelaşi acoperind pe potrivnici, Domnul, Cel Tare întru războaie, că S-a preaslăvit. Pe Adam, cel stricat, iarăşi îl zideşte în apele Iordanului şi capetele diavolilor, celor ascunşi, le sfărâmă Împăratul veacurilor, Domnul, că S-a preaslăvit. Cu Focul Cel fără de materie al Dumnezeirii, în Trup materialnic îmbrăcându-Se, cu apa Iordanului Se acoperă Cel Ce S-a Întrupat din Fecioară, Domnul, că S-a preaslăvit. Cel Ce spală păcatele oamenilor, împreună cu aceştia S-a curăţit în Iordan, cu care voind S-a asemănat, rămânând Ceea Ce era şi pe cei din întuneric îi luminează Domnul, că S-a preaslăvit. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin”
Sursă foto: Arhivă Cancan