Calendar ortodox 5 mai 2023. Azi, e sărbătoare! O mulţime de români îi poartă numele
Pe data de 5 mai 2023, așa cum apare și în calendarul creștin ortodox, este sărbătorită Sfânta Mare Muceniță Irina. Sute de românce își serbează ziua de nume astăzi, motiv pentru care trebuie să le spuneți un călduros „La mulți ani”.
Sfânta Irina a fost singura fiică născută a lui Liciniu, regele din cetatea Maghedon. Când a venit pe lume, i s-a dat numele de Penelopi și, pe parcurs ce creștea, avea să devină admirată de toată lumea, fiind extrem de frumoasă. Ca urmare, tatăl ei a decis să îi facă un stâlp, departe de cetate, într-un loc cu scaune, mese, sfeșnice, paturi și vase ferecate cu aur. Pe stâlpul respectiv a fost pusă fiica regelui, alături de 13 fecioare și zeii de aur care aveau rolul să o păzească.
De educația lui Penelopi și de grija ei s-a ocupat o bătrână cinstită pe nume Caria, dar și un bătrân pe nume Apelin, care o învăța carte. Acolo și-a petrecut Marea Muceniță primii 12 ani din viață, până la momentul în care tatăl său avea să-i găsească un soț.
Într-o zi, stând pe stâlpul cel înalt, în camera sa au intrat un porumbel cu o ramură de măslin, un vultur cu o cunună de diferite flori și un corb cu un șarpe mic. Apelin i-a explicat atunci că tot ce s-a întâmplat este un semn divin că trebuie să se mărite cu Iisus Hristos.
De unde vine numele de Irina, de fapt
A venit ziua în care regele a început să-i aducă bărbați în pețit. Știind semnul trimis de Dumnezeu prin cele 3 păsări, a cerut o săptămână să se gândească înainte de a se mărita. În acea perioadă, s-a sfătuit cu Apelin, care a încurajat-o spre credință, apoi i-a fost trimis, din ceruri, un înger care i-a schimbat numele în Irina. În aceeași seară, a venit la fata de rege Sfântul Timotei, care i-a explicat dogma creștină și a botezat-o nu doar pe ea, ci și pe Caria și cele 13 fecioare.
În momentul în care tatăl său s-a întors pentru a o mărita, Sfânta Irina i-a spus că s-a lepădat de zei și că se va mărita cu Iisus, iar regele, crezând cu ardoare în păgânism, a poruncit ca fata lui să fie legată de mâini și de picioare și târâtă de cai sălbatici până la moarte, dar o minune s-a întâmplat. Calul l-a ucis pe tatăl Irinei, iar ea l-a înviat apoi, pentru a-i demonstra că Dumnezeu există și a scăpat cu viață.
(CITEȘTE ȘI: Schimbarea la faţă a Domnului, sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși. Ce să nu faci niciodată în această zi)
Rugăciune către Sfânta Irina
„Cu umilința inimii și cu evlavie venim noi, păcătoșii și săracii, către tine. Sfântă slăvită fecioară și Mare Muceniță Irina, tu ești albina lui Hristos cea mult lucrătoare. Care pe cuvintele Sfântului Duh, cele luminate și mai dulci decât mierea și fagurele, pe buzele tale le-ai purtat. Și prin a lor dulceață și lumină, multe suflete ai îndulcit și ai luminat. Auzi-ne și pe noi, nevrednicii, cei întristați și apăsați de conștiința mulțimii păcatelor noastre. Care, prin a noastră nesimțire și lenevire, sporesc și se întăresc. Și ca o rugină veche, prin obișnuință, cheltuiesc și strică în toată vremea tăria și frumusețea sufletelor noastre.
Și de aceea, te rugăm pe tine, porumbița lui Hristos cea curată și preablândă. Prin sfântă neprihănire ai zburat de pe pământ către acoperământul cerescului Vultur. Nu ne uita pe noi cei nemernici și cu totul neputincioși. Care ne zbatem, zăcând jos în această vale a plângerii și a ispitirii, și care îndrăznim a te pune pe tine mijlocitoare, Sfântă fecioară, către Preabunul și Preacuratul tău Mire, Hristos. Ia aminte la toți cei care cu credință și cu dragoste alergăm către tine la vreme de necaz și de primejdii.
Sfântă Irina, roagă-te pentru noi!
Știm că tu ai mare îndrăzneala către Preabunul nostru Mântuitor, pentru a Cărui dragoste ți-ai pus sufletul tău; de aceea credem fără de îndoire ca la toată cererea spre folosul nostru vei fi ascultată de Preamilostivul Dumnezeu pe Care roagă-L să ne povățuiască pe noi pe calea mântuirii și să ne sprijinească, cu darul Său la vreme de ispite și de încercări și să ne acopere cu a Sa mila de toate primejdiile văzuților și nevăzuților vrăjmași. Să ne trimită frica Sa în inimile noastre, ca prin ea să viețuim cu trezie și cu luare-aminte, spre a scapă de veșnicele munci și a dobândi bucuria cea necuprinsă de minte și fără de mărgini și să slăvim împreună cu tine, Sfântă fecioară, pe Dumnezeul nostru, Cel închinat în Sfânta Treime, pe Tatăl, pe Fiul și pe Duhul Sfânt, acum si pururea și în vecii vecilor. Amin!”
(CITEȘTE ȘI: Buna Vestire – sărbătoare mare pentru creștini. Ce să nu faci niciodată în această zi)