Biserica ortodoxă îl sărbătorește astăzi, 26 martie 2021, pe Arhanghelul Gavriil și pe îngerii care fac parte din ceata sa îngerească. Semnificațiile numelui Arhanghelului Gavriil sunt: “Dumnezeu s-a arătat puternic”, “Dumnezeu este puternic” sau “Omul Lui Dumnezeu” – el este cel care a adus vestea cea bună a întrupării a Mântuitorului Iisus Hristos din Fecioara Maria.
Soborul Sfântului Arhanghel a fost stabilit a doua zi după Bunavestrire pentru a cinsti cu cântări de laudă pe bunul şi cinstitul aducător de veşti al lui Dumnezeu. Sfânta Scriptură ne învaţă că arhanghelii, voievozii îngerilor, cei care stau înaintea Lui Dumnezeu sunt în număr de şapte: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Selatiil, Gudiil şi Varahil.
Mihail este războinicul care-i învinge pe vrăjmaşi, Gabriel, adică Gavriil, este vestitorul tainelor Lui Dumnezeu între oameni, Uriil este rază de foc luminător, Selatiil este rugător şi-i îndeamnă pe oameni la rugăciune, Gudiil aduce slavă lui Dumnezeu şi-i întăreşte pe oameni în lucrarea lor, iar Varahil este dătător de binecuvântare Dumnezeiască mijlocitor al facerilor de bine.
Gavriil și Mihail sunt singurii îngeri ale căror nume sunt menționate explicit în Vechiul Testament; în Sfânta Scriptură, Arhanghelul Gavriil este identificat cu numele de patru ori. Potrivit unor Sfinți Părinți, tot el este cel care l-a însoțit pe Moise în pustie, atunci când dreptul a scris Cartea Facerii.
Sfântul Arhanghel Gavriil s-a înfățisat și lui Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezatorul, mai inainte de a se arată Fecioarei Maria. El este trâmbița că aduce veștile frumoase ale Lui Dumnezeu.
– Sfinţii Mucenici Montanus preotul şi sotia lui Maxima;
– Sfinţii 26 de Mucenici care au patimit în Goţia;
– Sfinţii Mucenici Codrat, Teodosie, Emanuil şi alţi 40, din Răsărit;
– Sfăntul Preacuvios Ştefan Mărturisitorul, egumen al Mănăstirii Triglia, din Bitinia;
– Sfântul Sfinţit Mucenic Irineu din Srem;
– Sfântul Cuvios Malhu.