Calendar Ortodox, 24 iulie. Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi
Pe data de 24 iulie este pomenită Sfânta Cristina (Hristina) Marea Mucenică în Calendarul Ortodox.
Hrisoavele spun că s-a născut în Tir în timpul împăratului Sever, în jurul anului 200 d.Hr. Era fiica guvernatorului roman Urbain. Amândoi părinții ei erau idolatri. Se spune că în ciuda presiunilor părinților, ea a luat decizia de a-și dedica viața lui Isus.
Sfânta Cristina, pomenită pe 24 iulie
Sfânta Cristina, cunoscută popular ca Sfânta Hristina din Tir sau Sfânta Hristina din Bolsena, a trăit în secolul al III-lea. În secolul al III-lea, păgânismul a fost practicat pe scară largă, iar familia Cristinei era adepta păgânismului. Ei nu credeau în nicio religie sau în existența lui Dumnezeu, ci se închinau idolilor.
Numele Cristinei înseamnă „Micul Hristos” sau „Următorul lui Hristos.” Icoanele ei o arată ținând crucea în mâna dreaptă. Martirii care dețin o cruce înseamnă dorința lor de a-și sacrifica viața pentru Hristos. Există multe povești și relatări despre viața Sfintei Cristine. Cu toate acestea, viața timpurie a Sfintei Cristina este mai mult sau mai puțin aceeași în toate textele.
Copilăria ei
Nu se știu prea multe despre viața timpurie a Sfintei Cristina. Nu există nicio mențiune despre mama ei sau frații ei. Toată viața ei este centrată pe tatăl ei, Urbain, guvernatorul Tirului și pe cei doi succesori ai săi, Dion și Julian, care au persecutat-o cu insistență.
ăscută într-o familie bogată, Sfânta Cristina era o fată foarte frumoasă. Datorită frumuseții sale excepționale, mulți bărbați au vrut să se căsătorească cu ea când avea doar unsprezece ani. Avea o credință imensă în Hristos și dorea să urmeze învățăturile lui Hristos. Dar tatăl ei Urbain era împotriva practicilor creștinismului.
Acesta dorea ca ea să devină preoteasă păgână și să se închine la idoli. Prin urmare, a închis-o într-o cameră, presupunând că limitele camerei i-ar împiedica interesul pentru creștinism. Camera era formată din idoli de aur și argint, iar ea a fost instruită să ardă tămâie înaintea idolilor
Limitele camerei nu au împiedicat-o să aprecieze frumusețea naturii care a fost creația lui Dumnezeu. Ea tânjea să-l înțeleagă și dorea să obțină mai multe cunoștințe cu privire la prezența lui Dumnezeu. Se crede că Dumnezeu i s-a revelat prin intermediul unui înger.
A fost foarte emoționată de sărăcia și suferințele oamenilor din jurul ei și a vrut să le ajute și să le susțină. Ea a rupt toți idolii păgâni de aur și de argint ai tatălui ei și i-a dat săracilor și nevoiașilor. Acest incident l-a înfuriat pe tatăl ei, care a pedepsit-o crunt. Acesta a fost începutul încercărilor și necazurilor ei.
Povestea martiriului Sfintei Cristina
Sfânta Cristina i-a mărturisit tatălui ei, Urbain, despre credința ei în Dumnezeu și că a zdrobit idolii păgâni. Acesta a fost atât de furios când a aflat despre incident, încât a ordonat să fie uciși toți servitorii care o asistau pe fiica sa.
Considerând că este o crimă, tatăl ei a pedepsit-o biciuind-o cu tije și a aruncat-o într-o temniță. Dar chiar și în închisoare Sfânta Cristina și-a ținut credința incredibilă în Hristos. Tatăl ei i-a cerut să slăvească și să se închine zeilor păgâni și să-i ceară iertare pentru crima ei. Dar credința ei în Hristos au rămas neclintite.
Acest lucru l-a mâniat atât de mult pe tatăl ei, încât a legat-o de o roată de fier, sub care s-a aprins un foc. Credința în Dumnezeu a salvat-o. A întors flăcările asupra celor din jur. A fost din nou aruncată înapoi în celulă. În noaptea aceea, un înger a apărut în fața ei și i-a vindecat toate cicatricile.
Într-un alt incident, o piatră i-a fost legată la gât și a fost aruncată în lacul Bolsena. Cu toate acestea, îngerul lui Dumnezeu a salvat-o din nou. Tatăl ei a murit după acest incident. După moartea lui Urbain, succesorul său Dion a continuat cu persecuțiile asupra Christinei.