Calendar ortodox, 23 noiembrie 2021. Astăzi, este zi de sărbătoare pentru creștinii ortodocși, marcată în calendar cu cruce neagră. Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea. Creştinii care postesc au dezlegare la ulei, pește şi vin.
Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea este prăznuit în data de 23 noiembrie. Acesta a trăit în timpul domniei voievodului Matei Basarab și a domnitorului Constantin Brâncoveanu. Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea venea dintr-o familie de creștini din satele Olteniei.
Impresionat de viața aleasa pe care o duceau călugării de la Iezeru a intrat frate în acest schit. Dorind să sporească nevoințele monahicești, a cerut binecuvântare Episcopului locului, Ilarion, să meargă la Sfântul Munte Athos. Acesta cunoscând ca este monah îmbunătățit si de mare folos multora, l-a sfătuit să renunțe. Cuviosul Antonie îi ascultă sfatul și în jurul anului 1690 s-a retras la câțiva kilometri de schitul Iezeru, în muntele cu același nume, unde și-a găsit adăpost într-o peșteră. (CITEȘTE ȘI: CALENDAR ORTODOX 8 NOIEMBRIE 2021. SFINȚII MIHAIL ȘI GAVRIIL. TRADIȚII ȘI SUPERSTIȚII)
Acest loc i-a devenit chilie și loc de reculegere. Nemulțumit ca nu avea un loc anume rânduit pentru rugăciune, a început să sape alături un mic paraclis în stancă, lărgind stânca în așa fel încât să poată face din ea un lăcaș de închinare si de preamărire a lui Dumnezeu. Terminând aceasta bisericuță, i-a pus o catapeteasma și icoane, înzestrând-o cu cele necesare săvârșirii dumnezeieștilor slujbe.
În aceasta bisericuța s-a rugat mereu cuviosul Antonie sihastrul, pana la sfârșitul vieții. Cobora la schit doar în duminici și sărbători pentru a asculta Sfânta Liturghie și a primi Trupul și Sângele Domnului.
Cuviosul Antonie a stat în sihăstrie 28 ani si a trăit în total 92 ani. Mutarea sa la Domnul a fost in 23 noiembrie 1719. Ținand seama de viața și nevoințele sale, Sfântul Sinod al Bisericii noastre, în ședința din 20 iunie 1992, a hotărât ca el sa fie așezat în rândul sfinților.
Sfintele Moaște ale Cuviosului Antonie au fost așezate în Biserica Schitului Iezer. O părticică din Sfintele sale Moaște se afla și la Schitul Darvari din București.
„Îţi mulţumim, Doamne Iisuse Hristoase, că ne-ai dăruit pe părintele nostru Antonie de la Iezerul, ca să ne fie ajutător şi mijlocitor în nevoinţele noastre.
Dacă nu am avea pe sfinţii tăi rugători, ce ne-am face noi? Sfinte Părinte Antonie, toată viaţa ai închinat-o iubirii de Dumnezeu.
Coboară o picătură de iubire şi pentru noi. Suntem răi şi cu păcate de moarte, dar nu deznădăjduim de mântuirea noastră, alergând şi la sprijinul tău.
Roagă-te, Sfinte Părinte Noule Antonie şi pentru noi, împreună cu Preacurata Născătoare de Dumnezeu, Mijlocitoarea lumii către Hristos. Amin”
Tot în această zi, Biserica face pomenirea:
– Sfântului Grigorie, episcopul Bisericii acragantenilor;
– Cuviosului Sisinie Marturisitorul;
– Sfântului Ishirion episcopul;
– Sfântului Elen, episcopul Tarsului;