Astăzi, creștinii îi pomenesc pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfântul Mucenic Antipa și Sfântul Farmutie.
Pe 7 octombrie în 1787, la București, se năștea Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, iar la 20 de ani ajunge la mănăstirea Cernica. În 1808, devine monahul mănăstirii și astfel, timp de 31 de ani, a fost ieromonah, preot și stareț. În 1850, a fost ales în fruntea episcopiei Râmnicului, unde a reclădit catedrala episcopală și unde a păstorit până în 1868.
Sfântul Calinic de la Cernica a făcut multe înfăptuiri, printre care: Mănăstirea Frăsinei, unde nu au acces femeile, potrivit Traditiei, Sfantul Calinic a pus pe drumul spre Frasinei o borna: „Pana aici au voie femeile, de aici este partea monahilor”. Aceasta borna a fost scoasa in perioada comunista, pastrandu-se acum in manastire. A fost îngropat, după dorința sa, la Mănăstirea Cernica, în tinda Bisericii „Sfântul Gheorghe“.
Pentru curăția vieții sale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotărât să fie trecut în rândul sfinților. Canonizarea a avut loc la Mănăstirea Cernica în zilele de 21 și 23 octombrie 1955. Prăznuirea a fost fixată la data trecerii sale către Domnul, 11 aprilie, iar tot atunci au fost alcătuite și slujbele de pomenire ale Sfântului, precum și viața sa și felul zugrăvirii chipului său. Moaștele Sfântului Calinic se află la mănăstirea Cernica.
De Dumnezeu purtătorule, Parintele nostru Calinic, povățuitorule al călugărilor, podoaba cuvioșilor și lauda arhiereilor, ajutătorule al celor din nevoi și făcătorule de minuni, cu nevoințele tale chip de sfințenie te-ai arătat, iar acum cu îngerii în Ceruri te veselești; cu care roagă pe Milostivul Dumnezeu să ne dăruiască pace și mare milă.
Tot astăzi, facem pomenirea:
– Sfântului Antipa, episcopul Pergamului;
– Sfântului Farmutie;
Sursă foto: basilica.ro