CALENDAR CREŞTIN ORTODOX. Sfântul Procopie, apărătorul icoanelor

De: Cancan
Publicat: 27/02/2016 | 10:43

 

Sfantul Procopie Decapolitul

Sfântul Procopie Decapolitul, după cum ne arata numele sau, era din partile Decapolei, regiune situată lângă Marii Galileii. Incă de tânar a imbratişat viata monahala. Sfantul Procopie s-a afirmat ca aparător al icoanelor in timpul perioadei iconoclaste din vremea imparatului Leon Isaurul. Din aceast motiv, Procopie a fost arestat si torturat cu sălbaticie. Potrivit crestinortodox.ro, după moartea imparatului Leon, avand loc reabilitarea cultului sfintelor icoane in Biserica, Sfantul Procopie s-a intors la viaţa sihăstreasca, unde a vieţuit până la o vârstă inaintată. Sfântul Procopie a trecut la Domnul in veacul al IX-lea.

Troparul Sfantului Procopie

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale insutit roditoare; şi te-ai facut luminator lumii, stralucind cu minunile, Procopie, părintele nostru. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Sfantul Talaleu

Sfântul Talaleu, sirian de origine, a fost un mare nevoitor din prima jumătate a veacului al VI-lea. Iniţial, Sfântul Talaleu a fost monah in Mânăstirea Sfantul Sava cel Sfinţit de lânga Ierusalim, iar mai apoi acesta a decis să-şi trăiască restul vieţii într-un cimitir. În acest loc, timp de multi ani, a îndurat numeroase atacuri şi loviri ale duhurilor necurate. Dumnezeu l-a invrednicit pe cuvios cu harul facerii de minuni, acesta vindecând şi alinand pe cei bolnavi şi pe cei aflaţi în suferinţă. Sfantul Talaleu a murit in jurul anului 460.

(G.N)