Calcul complet | Câți pași trebuie să faci zilnic, de fapt. Riscul de mortalitate scade cu 39%

Publicat: 06/08/2024 | 15:19

Cu siguranță ați auzit că adulții ar trebui să facă 10.000 de pași pe zi. Această recomandare universală transmite un mesaj clar, dar nu ia în considerare diversitatea stilurilor de viață și a constituțiilor fizice. La începutul acestui an, o echipă internațională de cercetători britanici a descoperit că și persoanele cu un stil de viață sedentar pot reduce efectele negative ale acestuia prin creșterea numărului de pași zilnici.

Stilurile de viață sedentare devin din ce în ce mai comune și sunt asociate cu un risc crescut de deces din cauza bolilor cardiovasculare, precum și cu un risc mai mare de cancer, diabet și o durată de viață redusă. Totuși, studiul oferă o veste bună, chiar și pentru cei care au locuri de muncă la birou. Nu suntem complet condamnați, deși cercetătorii subliniază importanța reducerii sedentarismului în general.

 „Acesta nu este în nici un caz un card de ieșire din închisoare pentru persoanele care sunt sedentare pentru perioade excesive de timp.

Cu toate acestea, deține un mesaj important de sănătate publică. Și anume că orice mișcarea contează și că oamenii pot și ar trebui să încerce să compenseze consecințele asupra sănătății ale sedentarismului inevitabil prin creșterea numărului de pași zilnici”, a declarat Matthew Ahmadi, de la Universitatea din Sydney, om de știință în domeniul sănătății populației, potrivit .sciencealert.com.

Citește și: Filmul de pe Netflix, inspirat din fapte reale, care i-a cucerit pe români! Producția a rupt topurile în weekend

Câți pași trebuie să faci zilnic, de fapt. Riscul de mortalitate scade cu 39%

Specialiștii au analizat datele a 72.174 de voluntari care au participat la Biobank-ul Regatului Unit, un vast set de date pe termen lung înființat în 2006, care va continua să monitorizeze măsurile de sănătate ale participanților timp de cel puțin 30 de ani. În medie, fiecare participant inclus în studiu avea 6,9 ani de date generale de sănătate. Participanții au purtat accelerometre la încheietura mâinii timp de 7 zile pentru a măsura nivelul de activitate fizică, cum ar fi numărul de pași făcuți și timpul petrecut stând. Timpul mediu petrecut sedentar a fost de 10,6 ore pe zi; cei care petreceau mai mult timp fiind considerați cu „timp sedentar ridicat”, iar cei cu mai puține ore fiind considerați cu „timp sedentar scăzut”.

Echipa de cercetători a descoperit că între 9.000 și 10.000 de pași zilnici sunt ideali pentru a contracara efectele unui stil de viață extrem de sedentar, reducând riscul de boli cardiovasculare cu 21% și riscul de mortalitate cu 39%. Indiferent de timpul petrecut în mod sedentar, cercetătorii au constatat că aproximativ 50% din beneficii apar la un număr de 4.000 până la 4.500 de pași zilnici.

„Orice cantitate de pași zilnici peste 2.200 pe zi, a fost asociată cu o mortalitate mai scăzută și cu un risc incident de BCV, pentru un timp sedentar scăzut și ridicat.

Acumularea între 9.000 și 10.000 de pași pe zi, a redus în mod optim riscul de mortalitate și incidente cardiovasculare în rândul participanților foarte sedentari”, au concluzionat specialiștii australieni.

Citește și: Orașul din România în care oamenii trăiesc fix ca la țară! Tinerii fug de aici din cauza condițiilor