Pensionarii români au așteptat cu sufletul la gură recalcularea pensiilor, pentru a primi măriri. Mulți s-au ales cu creșteri ale veniturilor, lucru care n-a făcut altceva decât să-i bucure. Pensiile lor au crescut după recalcularea din septembrie, iar acum primesc mai mulți bani de la stat. Chiar și așa, pentru un trai decent în țara noastră ai nevoie de o sumă frumoasă de bani. Pentru câștiguri mari la pensie trebuie să și muncești pe brânci. Iată câți ani trebuie să ai pe cartea de muncă pentru a primi la pensie 4000 de lei!
Seniorii români s-au bucurat atunci când a avut loc recalcularea pensiilor, pentru că foarte mulți s-au ales cu creșteri ale veniturilor. În cazul în care cineva se întreabă de câți ani de muncă ai nevoie pentru a primi suma de 4000 de lei la pensie, ei bine de vreo 35 de ani. Pensionarii care au muncit o viață întreagă pe brânci s-au ales, după recalculare, cu o pensie frumoasă.
Spre exemplu, după 35 de ani cu carte de muncă ai o pensie de 3500 de lei. Conform noii legi, seniorii primesc în plus: 35 de ani munciți – 6,25 de puncte, adică 506 lei în plus. Asta înseamnă că se vor alege cu o pensie de 4.006 lei.
CITEȘTE ȘI: Tichete sociale de la stat pentru Crăciun 2024. Cine sunt beneficiarii și când vor fi distribuite
Seniorii români trebuie să știe că numărul mare de ani lucrați este necesar pentru a acumula un punctaj semnificativ, care ajută direct la valoarea pensiei. Un indice de corecție mic contribuie destul de mult la creșterea pensiei.
Înainte de recalcularea din septembrie, Daniel Balaciu, președintele Casei Naționale de Pensii, spunea că un pensionar care a muncit vreme de 39 de ani cu carte de muncă, având indicele de corecție de 1,09, atunci va beneficia de o creștere mare a pensiei. Zis și făcut! Înainte de recalculare, respectivul senior avea un punctaj mediu anual de 1,3. Asta însemna o pensie de 2.670 de lei.
CITEȘTE ȘI: Noul card social care va apărea în 2025. Ce români vor beneficia de el și în ce condiții
Este clar că după ce a avut loc recalcularea din septembrie, pensionarul care a muncit aproape 4 decenii s-a ales cu o pensie de 4.030 de lei brut, iar după impozitarea de 10% a rămas cu 3.830 de lei net.