Călătorești în Bulgaria? Atenție mare! Ce trebuie să știi, dacă vrei să treci granița

Publicat: 02/07/2022 | 14:34
Sursă foto: Pixabay

Persoanele care au de gând să călătorească în Bulgaria, atunci trebuie să cunoască faptul că au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxele de drum (TOLL) pentru circulaţia autovehiculelor de transport marfă şi pasageri. Anunțul a fost făcut de MAE.

Începând cu data de 1 iulie 2022, cetățenii care doresc să călătorească în Bulgaria trebuie să știe faptul că există noi prevederi vis-a-vis de taxele de drum (TOLL) pentru circulația autovehiculelor de transport marfă și pasageri. În acest sens, drumurile naționale de categoria II vor fi incluse în sistemul de taxare tip TOLL. Cuantumul taxelor de drum pentru autostrăzi și drumurile naționale de categoria I va fi majorat. Această majorare se va efectua în două etape: prima are loc de la 1 iulie 2022, iar cea de-a doua are loc de la 1 ianuarie 2023.

Vezi și DE NECREZUT CE A PĂŢIT O FAMILIE DE ROMÂNI, CARE A TRAVERSAT BULGARIA PE TIMP DE NOAPTE, ÎN DRUMUL SPRE VACANŢA DIN GRECIA: „E PRIMA DATĂ CÂND NI SE ÎNTÂMPLĂ ASTA”

Anunțul făcut de MAE

A. Pentru mijloacele de transport cu greutate cuprinsă între 3,5 și 12 tone, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum până la data de 31 decembrie 2022:

• între 6 și 9 stotinci (100 stotinci = 1 leva) pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;

• între 5 și 8 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria I;

• între 2 și 3 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria a II-a.

Pentru mijloacele de transport cu greutate cuprinsă între 3,5 și 12 tone, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum, începând cu data de 1 ianuarie 2023:

• între 10 și 13 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;

• între 6 și 9 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria I;

• între 4 și 7 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria a II-a.

Vezi și PLAJELE DIN BULGARIA RĂMÂN PREFERATELE ROMÂNILOR. IATĂ UNDE VEI PUTEA SĂ ÎȚI PETRECI VACANȚA ÎN ACEASTĂ VARĂ

Mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone (2 sau 3 osii)

B. Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 2 sau 3 osii, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum până la data de 31 decembrie 2022:

• între 16 și 20 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;

• între 13și 17 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria I;

• între 9 și 11 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria a II-a.

Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 2 sau 3 osii, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum, începând cu data de 1 ianuarie 2023:

• între 26 și 30 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;

• între 22 și 25 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria I;

• între 19 și 23 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria a II-a.

Mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone (+4 osii)

C. Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 4 sau mai multe osii, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum până la data de 31 decembrie 2022:

• În limita a/de la 15 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe pe drumurile naționale de categoria a II-a pentru mijloacele de transport din categoria EURO VI, EEV și  32 de stotinci pentru mijloacele de transport din categoria EURO 0, I, II, pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă.

Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 4 sau mai multe osii, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum începând cu data de 1 ianuarie 2023:

• În limita a/de la 29 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe pe drumurile naționale de categoria a II-a pentru mijloacele de transport din categoria EURO VI, EEV și  43 de stotinci pentru mijloacele de transport din categoria EURO 0, I, II, pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă.

Citește și BULGARIA, ÎN TOPUL DESTINAȚIILOR PENTRU 2022. PESTE UN MILION DE ROMÂNI AU ALES SĂ-ȘI PETREACĂ VACANȚA ÎN ȚARA VECINĂ

Autocare cu greutate între 3,5 și 12 tone

D. Pentru autocarele cu greutate între 3,5 și 12 tone, în funcție de categoria și clasa acestora, se vor achita următoarele taxe de drum, până la data de 31 decembrie 2022: între 1 și 5 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs, iar de la data de 1 ianuarie 2023, între 2 și 8 stotinci.

Autocare cu greutate de peste 12 tone

E. Pentru autocarele cu greutate de peste 12 tone, în funcție de categoria și clasa acestora, se vor achita drept taxe de drum, până la data de 31 decembrie 2022, între 2 și 6 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs, iar de la data de 1 ianuarie 2023, între 3 și 9 stotinci.

În acest context, este subliniată importanța informării corecte a șoferilor români, a achiziționării din timp a vinietelor electronice și achitării conforme a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria, în conformitate cu legislația în vigoare.

Toți cei interesați pot obține informații relevante, după cum urmează:

• privind vinieta electronică și taxele de drum tip TOLL – www.bgtoll.bg/ro/;

• privind situația traficului prin punctele de trecere a frontierei bulgare – www.mvr.bg/gdgp/информационен-център/пресцентър/ежедневен-трафик-по-гкпп;

• privind starea actuală a drumurilor – pe aplicația gratuită LIMA www.lima.api.bg, pe pagina de Internet a Agenției “Infrastructura Rutieră” – www.api.bg și la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;

• privind regimul vamal la intrarea în R. Bulgaria dinspre Turcia pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677  (Condiții de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) și pe site-ul Agenției “Vămi” din Bulgaria – www.customs.bg/wps/portal/agency-en/home/info-citizens;

• privind starea vremii – www.weather.bg.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Sofia: +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet www.mae.ro/node/51904http://sofia.mae.rohttps://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_rowww.meteoalarm.orgwww.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația “Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

Sursă info: MAE.RO

Sursă foto: Pixabay