Călătorești în afara țării? Trebuie să vezi lista asta! Ce viteză prinzi la net în alte țări
Chiar dacă roamingul nu mai este taxat suplimentar, n-ar trebui să te bucuri prea mult, pentru că există câteva probleme. Viteza internetului poate fi mai mică decât cea din țara de origine.
Anul trecut, Comisia Europeană a interzis taxarea roamingului în toate țările membre ale Uniunii Europene. Decizia a bucurat numeroși cetățeni europeni pentru că internetul și convorbirile telefonice cu cei de peste graniță au devenit mai accesibile. Când a venit însă vorba de viteza internetului, cu toții am avut o surpriză…sau aproape toți.
Cu toate că mulți au internet gratis (un fel de a spune), viteza lui scade în alte țări UE față de cea de la nivel național. Concluzia a fost extrasă în urma testelor realizate în primele luni ale acestui an. În general, viteza internetului în străinătate este dezamăgitoare, iar operatorii de telefonie mobilă sunt primii care trebuie să reglementeze dezechilibrul.
În Uniunea Europeană, la nivel național, viteza medie de descărcare este de 30,57 Mbps, dar atunci când mergi într-o altă țară UE, viteza poate scădea cu până la 16,6%, adică ajunge undeva la 25,50 Mbps. Iar astea sunt cazurile mulțumitoare, scriu cei de la Playtech.
Sunt și cetățeni ceva mai norocoși, precum italienii, estonienii, lituanienii și portughezii. Pentru ei, viteza de descărcare crește atunci când pleacă în afara țării. Italienii au o viteză de net cu 15,4% mai mare decât o au în propria țară. Aproape că-ți vine să pleci peste hotare când vrei să descarci niște fișiere importante.
La polul opus, sunt statele a căror viteză de internet scade dramatic în străinătate. Olanda are cel mai rapid internet din Europa și al treilea cel ami rapid din lume, dar acesta scade cu 52% pe dispozitivele mobile în alte țări UE. În țări precum Danemarca, Luxemburg, Ungaria, Belgia și Malta, internetul scade cu 40%.
Nici România nu stă prea bine la acest capitol. Nu doar că n-avem nici măcar 30 Mbps, dar viteza lui scade cu 23,6% în afară.