Majoritatea oamenilor sunt dreptaci, dar te-ai întrebat vreodată dacă patrupedul tău este dreptaci sau stângaci. Ei bine, în urma unui studiu recent, cercetătorii au descoperit cum poți să îți dai seama de acest aspect. Tot ce trebuie să faci este să analizezi atent comportamentul câinelui tău, mai ales atunci când se află în prezența unor persoane străine. Felul în care acesta se comportă îți va spune dacă este dreptaci sau stângaci.
În cadrul unui studiu recent, oamenii de știință au analizat comportamentul câinilor și au făcut câteva descoperiri interesante. Se pare că poți destul de simplu să afli dacă patrupedul tău este dreptaci sau stângaci. Cum poți să descoperi acest lucur?
(CITEȘTE ȘI: Ce a fost mai întâi: oul sau găina? Oamenii de știință au găsit răspunsul, în sfârșit)
În cadrul studiului, cercetătorii au descoperit că acei câini care preferă să utilizeze mai mult laba stângă sunt mai tentați să aibă un comportament agresiv față de străini, comparativ cu restul câinilor. Potrivit specialiștilor, câinii stângaci au mai multe şanse de a manifesta un comportament agresiv față de persoanele pe care nu le cunosc.
Conform explicațiilor oferite, laba stângă este controlată de emisfera dreaptă a creierului, parte asociată cu emoțiile negative, motiv pentru care câinii stângaci au un comportament mai agresiv comparativ cu cei dreptaci.
„Am constatat că patrupezii care au o preferinţă faţă de utilizarea labei stângi sunt descrişi de stăpâni ca manifestând un nivel ridicat de agresivitate faţă de străini. La capitolul comportament agresivi, aceştia au obţinut un scor de două ori mai ridicat decât câinii ambidextri, şi chiar şi decât cei «dreptaci»” a declarat dr. Luke Schneider, de la Universitatea Adelaide.
Ei bine, acest principiu se aplică și în cazul oamenilor. De asemenea, cercetătorii au mai constatat că spre deosebire de oameni, care sunt predominant dreptaci, câinii sunt în mare parte stângaci.
„Există cercetări în universul uman care indică faptul că emoțiile pozitive şi negative pot fi localizate în emisfera stângă şi respectiv cea dreaptă şi se pare că acest lucru este valabil atât la oameni, cât şi la alte specii de animale”, a adăugat Schneider.
La acest studiu au luat parte 75 de animale, atât câini cu pedigree, cât şi fără. Cum eșantionul a fost destul de restrâns, specialiștii se pregătesc acum să extindă cercetarea pe un număr mai mare de animale.
(VEZI ȘI: Ce „spun” găinile, de fapt, când cotcodăcesc. Inteligența Artificială a realizat traducerea)