Cafeaua reduce riscul de declansare a maladiei Alzheimer, potrivit cercetatorilor americani de la University of South Florida, informeaza mirror.co.uk.
Autorii acestui studiu, realizat pe o durata de patru ani pe un esantion de 124 de persoane in varsta de peste 65 de ani, au descoperit ca pacientii care prezentau primele semne ale bolii beau doze zilnice de cafea cu 51% mai mici in comparatie cu persoanele neafectate de maladia Alzheimer.
Savantii americani considera ca aceasta bautura cu rol stimulant declanseaza o reactie chimica la nivelul creierului care previne distrugerile cauzate de aceasta maladie incurabila, cu efecte devastatoare.
„Acest studiu este primul din lume care afirma ca un consum de cafea este asociat cu o reducere a riscului de declansare a maladiei Alzheimer”, au spus autorii acestui studiu, publicat in revista Journal of Alzheimer’s Disease.
Potrivit unor studii anterioare, cafeaua combate cu succes depresia la femei si reduce cu 25% riscul de producere a accidentelor vasculare cerebrale.
Maladia Alzheimer, cea mai frecventa forma de dementa intalnita la persoanele in varsta, se caracterizeaza printr-o acumulare de placi beta-amiloide – un tip de proteine – in creier si prin depuneri fibroase, formate de proteina tau in neuroni.
Boala provoaca pierderea progresiva si ireversibila a facultatilor mintale. Maladia Alzheimer afecteaza aproape 36 de milioane de persoane pe plan mondial in anul 2010.