Cafeaua decofeinizată, riscuri și beneficii. Cât de sănătoasă este, de fapt

Publicat: 15/02/2023 | 19:21
Cafea. Sursă foto: Pixabay

Cafeaua este una dintre cele mai consumate și apreciate băuturi. Aromele irezistibile ne fac să îndrăgim acest tip de băutură, iar avantajele pe care le prezintă cafeaua sunt multiple. Iată, însă, cât de sănătoasă este cafeaua decofeinizată. 

Iubitorii de cafea nu țin cont de ora la care aleg să o consume și uneori, nici de cantitatea în exces. Cu toții știm că acest tip de băutură ne oferă energie, mai ales în prima parte de zilei, când ne trezim. Mai mult decât atât, cafeaua are beneficii multiple. Stimulează sistemul nervos al organismului, ajutând la o mai bună concentrare. Desigur, există și câteva efecte negative, precum greața, anxietatea sau insomnia, dacă se bea în cantități mult prea mari, mai ales când există probleme de sănătate.

Cu toate acestea, cafeaua decofeinizată este la fel de apreciată și de consumată ca cea obișnuită. Acest tip de băutură este recomandat, în mod special, persoanelor care au probleme de sănătate și suferă de anumite afecțiuni, în special celor cu tensiunea arterială ridicată, dar și cardiacilor. Însă, unii aleg acest tip de băutură pe timpul serii, asta datorită consumului de cafea excesivă pe timpul zilei, tocmai pentru a reduce pericolele la care ar putea să se expună dacă ar suplimenta numărul de cafele obișnuite din ziua respectivă.

Cafeaua este una dintre cele mai apreciate băuturi / foto: Pexels

(CITEȘTE ȘI: Ce spune despre tine modul în care îți bei cafeaua. Care este aroma preferată de psihopați)

Cafeaua decofeinizată: Aliat sau dușman?

În primul rând, trebuie menționat faptul că acest tip de cafea conține o cantitate redusă de cofeină. În mare parte, înlăturarea cofeinei este în proporție de 97%, asta pentru că nicio metodă de extragere nu permite eliminarea acesteia în proporție de 100%.

Mulți dintre iubitorii de cafea spun că gustul nu este același ca cel al cafelei obișnuite, însă, cu toate acestea, beneficiile sunt același. Consumată în cantități normale, cafeaua decofeinizată aduce multe avantaje organismului uman, precum:

-reducerea riscului de diabet zaharat de tip II;

-aduce beneficii asupra ficatului;

-încetinește degradarea creierului;

-conține antioxidanți.

(VEZI ȘI: Beneficiile neștiute ale zațului de cafea. Cum poate fi folosit acesta)