Buzunarele românilor, lovite de hotărârea luată de politicieni. Ciucă transmite că există un pericol care nu trebuie neglijat

Publicat: 07/07/2023 | 17:32
Se scumpesc prețurile la raft / Foto: Pixabay

Românii trebuie să se pregătească de un nou val de scumpiri. Nicolae Ciucă este de părere că oamenii trebuie să fie atenți la cheltuieli, pentru că majorarea TVA-ului poate avea efecte neplăcute. Cetățenii pot scoate mai mulți bani din buzunar pentru anumite servicii și bunuri. 

Odată cu creșterea TVA-ului, românii trebuie să se aștepte la noi scumpiri. Liderul PNL susține că atunci când vine vorba de majorarea taxei pe valoarea adăugată „trebuie să avem foarte mare grijă de efectele pe care le produce”. Nicolae Ciucă este de părere că nu întotdeauna are loc și o creștere economică, în acest caz, însă cel mai bine este ca specialiștii în domeniu să dea un verdict.

„Am mai discutat chestiunea aceasta. Atunci când vorbim de creșterea de TVA trebuie să avem foarte mare grijă de efectele pe care le produce, de regulă, TVA-ul crește inflația. Pe altă parte, s-a demonstrat că nu de fiecare dată aduce creștere economică, motiv pentru care așteptăm să vină specialiștii și să luăm o decizie, să vedem care sunt efectele în economie și să vedem care sunt efectele asupra cetățenilor”, a declarat Nicolae Ciucă.

CITEȘTE ȘI: VAL DE SCUMPIRI ȘOCANTE PENTRU ROMANI! CÂT URMEAZĂ SĂ SCOATEM DIN BUZUNAR ÎN PLUS PENTRU SUCURI, ȚIGĂRI ȘI ALCOOL DE LA 1 SEPTEMBRIE

Cu cât s-ar putea scumpi anumite produse

TVA-ul ar putea să crească la 19% pentru anumite categorii de produse si servicii. Excepție fac alimentele de bază pentru care a fost şi plafonat adaosul comercial. Românii ar urma să scoată mai mulți bani din buzunar pentru serviciile de catering, masa la restaurant, produsele bio, serviciile hoteliere şi alimentele care nu sunt considerate a fi de bază. Pentru acestea, TVA-ul este acum de 9% și poate crește cu 10 procente, adică să ajungă la 19%.

Se schimbă prețurile la raft / Foto: Pixabay

Ce spune Ministrul Finanțelor despre bugetul general

Principala preocupare a statului este să rămână în ținta de deficit, așa cum a fost stabilită cu Comisia Europeană. După primele cinci luni din 2023, deficitul bugetar a urcat la 2,32% din PIB de la 1,72% din PIB la finalul lunii aprilie.

Execuţia bugetului general consolidat în primele cinci luni ale anului 2023 s-a încheiat cu un deficit de 2,32% din PIB, respectiv 36,91 miliarde lei, cauzat în principal de creşterea volumului de investiţii cu 55,1% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, compensarea facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale casnici şi noncasnici în valoare de 4,16 miliarde lei, volumul mai mare de decontări de bunuri şi servicii pentru medicamente, încetinirea ritmului de încasări ale veniturilor, precum şi de influenţele implementării etapei a doua a Programului Sprijin pentru România”, a transmis Ministerul Finanţelor, relatează Mediafax.

CITEȘTE ȘI: UN PRODUCĂTOR ROMÂN TRAGE UN SEMNAL DE ALARMĂ, DUPĂ PLAFONAREA PREȚURILOR LA ALIMENTELE DE BAZĂ: „SUNTEM CEI MAI SĂRACI”