Bursa românească este pe „roșu”, după ce Călin Georgescu a ajuns pe locul 1 în primul tur al alegerilor prezidențiale 2024. Toți indicii Bursei de Valori București au scăzut considerabil, în momentul în care s-a văzut victoria candidatului independent de la primul scrutin al alegerilor pentru președinția României. Cu cât se pot mări ratele românilor începând de anul viitor?
Surpriza primului scrutin de la alegerile prezidențiale 2024 a reprezentat-o, fără doar și poate, Călin Georgescu. Candidatul independent de la președinția României a fost votat de circa 2 milioane de români în cursa pentru scaunul de la Cotroceni.
Doar că, după ce s-a încheiat primul tur al alegerilor, au ieșit la iveală numeroase declarații controversate făcute de politician, de curând ori în urmă cu ceva ani. Acest lucru n-a făcut altceva decât să stârnească o mulțime de reacții în mediul online, nu doar în rândul simpatizanților Elenei Lasconi.
CITEȘTE ȘI: Călin Georgescu, declarații-șoc despre nașterea prin cezariană: ”E o tragedie! Se rupe firul divin”
Imediat după victoria din primul tur, Bursa românească a înregistrat o avarie de „toată frumusețea”. Concret, Bursa a ajuns pe „roșu” după victoria lui Călin Georgescu din primul tur. Asta înseamnă, printre altele, și rate mai mari pentru români începând de anul următor. Specialiștii prevăd că din primăvara lui 2025, românii vor scoate din buzunar cu 200 de lei mai mult la ratele pe care le au. Experții explică și cum este posibil acest lucru.
”Sunt investitor la bursă, şi asta înseamnă că am nevoie de predictibilitate şi de stabilitate, ori alegerile preliminare din primul tur prezidenţial arată foarte multe instabilitate.
Adică este foarte incert ce se va întâmpla la alegerile parlamentare, practic nu ştim direcţia în care se va duce guvernarea de la anul şi atunci măsurile econimice fiscale, ca atare investitorii sunt nesiguri şi incertitudinea înseamnă vânzare în panică. Automat preţurile scad, scade avuţia noastră pentru că investiţiile pe care le avem la bursă se depreciază pe fond emoţional”, susține Iancu Guda, potrivit Observator.
CITEȘTE ȘI: Ce salariu are Călin Georgescu. Unde lucrează și cât câștigă pe lună, de fapt
Specialistul este de părere că ratele la creditele ipotecare vor crește cu 200 de lei începând de anul viitor.
”Avem acum o perspectivă de o treime partide de dreapta, o treime partide de stânga şi o treime suvern extremişti. Este clar că nu se poate face o majoritatea fără oricare din cele două combinaţii şi oricare este ciudată şi toxică. Vedem concret la ce a dus o guvernare de stânga-dreapta la invalidarea de către popor pentru că nu au crezut că acest model electoral.
Nu doar bursa scade, creşte costul de finanţare al statului cu 0.5 puncte procentuale într-o singură zi şi vreau să înţelegeţi că asta înseamnă rate la credite ipotecare cu 200 de lei mai mari din primăvara acestui an, pentru că atunci când statul se împrumută mai scump pe fond de risc şi incertitudine şi poporul şi companiile se finanţează mai scump şi aici este principala problemă a acestui mesaj mesianic de patriotism suveran”, a continuat expertul.
Iancu Guda crede că Georgescu vrea să urmeze modelul lui Trump și să facă din România „great again”, însă expertul susține că țara noastră nu s-ar putea descurca fără ajutorul altor state.
”Cel mai simplu argument posibil pe care pot să vi-l explic este că în România sunt 700.000 de companii active, jumătate din România se bazează pe 500 de firme. Din aceste 500, 400 sunt multinaţionale. Fără capital străin, fără investiţii, România este pe butuci, deja au scăzut investiţiile străine directe cu 50% în ultimii doi ani.
Dacă noi venim cu aceste mesaje mincinoase că România poate sa fie puternică singură, ne înşelăm şi înşelăm electoratul, cum putem să vorbim electoratului de pace dar să ne retragem sprijinul pentru Ucraina? Cum poţi să ai pace cu Rusia la graniţă şi practic tu să minţi electoratul românesc?
Un economist trebuie să explice toate acestea şi de ce nu poate salva economia românească, la fel cum medicii explicau în pandemie în 2020 de ce băile în apă rece nu pot să te salveze de Covid. Credinţa nu are nicio treabă cu economia. Să vii să spui că economia românească e puternică, cum spune domnul Georgescu, că Iisul Hristos nu avea doctorat, aşa că să fim optimişti şi entuziasmaţi”, a conchis acesta.