Bursă monoparentală 2024-2025. Schimbările de care părinții trebuie să afle

Publicat: 07/10/2024 | 17:49
Bursă monoparentală 2024-2025. Foto: Arhivă Cancan

Anul universitar 2024-2025 aduce noi schimbări pentru persoanele care solicită bursa monoparentală. Potrivit noilor reguli introduse de Ministerul Educației, venitul părintelui devine un criteriu esențial în acordarea acestuia, spre deosebirede anul trecut, când acest aspect nu era luat în calcul.

Este important de precizat faptul că numai familiile monoparentale al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, impozabil, din ultimele 12 luni, este mai mic decât salariul minim net pe economie, vor punea beneficia de această bursă.

Valoarea bursei rămâne la 300 de lei pe lună, iar noutatea acestui an este că și studenții vor putea beneficia de acest sprijin financiar. Venitul părintelui la data depunerii cererii va fi raportat la salariul minim net din acel moment, care, începând cu 1 iulie 2024, este de aproximativ 2.300 de lei, conform salariului minim brut de 3.700 de lei.

Spre deosebire de anul trecut, atunci când era necesară prezentarea veniturilor părinților și nu se ținea cont de custodia copilului ori pensia alimentară, criteriile sunt mai stricte de acum.

Citește și: Chirii colosale la deschiderea anului universitar. Cât plătesc studenții pentru 2 camere

Ce elevi nu vor beneficia de bursa monoparentală 2024-2025

Părinții nu trebuie să aducă dovezile fizic. Motivul? Aceste informații vor fi verificate cu ajutorul platformei PatrimVen ori chiar prin intermediul solicitării unor documente fiscale de la autoritățile locale. Procedura simplifică, bineînțeles, procesul pentru toată lumea.

Nu putem să nu precizăm faptul că bursa va fi acordată tot anul școlar, chiar și în vacanțe, cu excepția celei de vară în cazul elevilor care au rămas corigenți la mai mult de o materie ori nu au promovat anul. Cu atât mai mult, de bani nu vor beneficia nici tinerii care au mai mult de 20 de absențe nemotivate.

Nu se vor bucura de ajutor nici absolvenții de gimnaziu care nu se înscriu la liceu sau la învățământul profesional, dar nici tinerii care repetă anul din motive care nu au legătura cu starea lor de sănătate.

Elevii trebuie să știe că plata bursei se face în fiecare lună, de regulă în data de 20 a lunii, pentru luna precedentă. Dacă se întâmplă ca data de plată să cadă într-o zi nelucrătoare, aceasta se va face în ziua lucrătoare anterioară, nu viitoare.

Citește și: Burse elevi 2024. Schimbare neanunțată: ce copii riscă să rămână fără bani