Bucuria românilor de la canotaj, o emoție oferită de Elisabeta Lipă, coordonatoarea federației sportive
Elisabeta Lipă (58 de ani) a pus România pe harta canotajului mondial, iar acum face performanță și din postura de președinte al Federației Române de Canotaj.
Elisabeta Lipă a fost premiată în cadrul galei ProSport fiind considerată cea mai performantă coordonatoare de federație sportive.
Fosta mare sportivă a noastră se află la al patrulea mandat în fruntea canotajului românesc. Ultima dată, a fost realeasă în primăvara anului 2021.
Doar începutul unei cariere de legendă
Aventura sa în canotaj a început la vârsta de 16 ani și după doar un an a ajuns la lotul olimpic al României în cadrul căruia a activat vreme de aproximativ 24 de ani.
Prima medalie din cariera sa a venit în anul 1981, la vârsta de 17 ani, în cadrul Campionatelor Mondiale pentru juniori. A fost atunci un bronz, în proba de patru vâsle cu cârmaci.
La vârsta de 19 ani, Elisabeta Lipă a cucerit prima medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, în proba de dublu vâsle.
Și-a doborât propriile recorduri
Într-o perioadă de 20 de ani, Elisabeta Lipă a cucerit cinci medalii de aur, două de argint și una de bronz, devenind astfel cea mai medaliată canotoare din istoria Jocurilor Olimpice.
A bătut recorduri până a început să își bată propriile recorduri. A fost prima sportivă din istore care a cucerit șase medalii olimpice la canotaj. Și-a doborât singură acest record de două ori până a ajuns să fie prima sportivă din canotaj care câștigat opt medalii olimpice (aur la Los Angeles 1984, argint şi bronz la Seul 1988, aur şi argint la Barcelona 1992, aur la Atlanta 1996, aur la Sydney 2000, aur la Atena 2004).
Nu mai puțin de 25 de titluri de campioană națională are Elisabeta Lipă în palmares.
În ceea ce privește Jocurile Olimpice, Elisabeta Lipă a fost port-drapelul delegației României la Sydney, în anul 2000, și la Atena, în anul 2004.
La Atena, Elisabeta Lipă avea 39 de ani și a devenit, la acea vreme, cea mai vârstnică sportivă care a cucerit titlul olimpic la canotaj, în proba de opt rame cu cârmaci.
Performanțele sale au fost apreciate atât pe plan național, cât și internațional. A fost declarată cea mai bună canotoare a secolului XX de către federația internațională, în anul 2000. Tot atunci, a primit din partea președintelui României Ordinul Național „Serviciul credincios” în grad de comandor. Ulterior, în anul 2004, Elisabeta Lipă a devenit prima femeie din România cu grad de chestor în cadrul Ministerul Afacerilor Interne, echivalent cu gradul de general.
A rămas în slujba sportului și a canotajului
Începând din luna martie a anului 2009, Elisabeta Lipă ocupă funcția de președinte a Federației Române de Canotaj. Tot atunci a fost numită și în funcția de președinte al Clubului Sportiv Dinamo, însă doar până în anul 2015, când a devenit ministru al Tineretului și Sportului, poziție pe care a ocupat-o până în anul 2017.
Ca președinte al clubului din „Ștefan cel Mare”, Elisabeta Lipă a pus umărul serios la modernizarea bazei sportive, sărind astfel în ajutorul tuturor secțiilor. Din păcate, numai în problema stadionului de fotbal nu a putut interveni, fiind bine cunoscută situația.
Cu Elisabeta Lipă la conducerea Federației Române de Canotaj, canotorii români au cucerit, în anul 2017, 31 de medalii, dintre care 20 de aur. În anul următor, românii au câștigat 35 de medalii la competițiile internaționale de juniori, tineret și seniori, dintre care 18 de aur.
În anul 2019, România a cucerit la canotaj 24 de medalii, dintre care jumătate din aur. Apoi a venit pandemia și, chiar și așa, în anul 2020, sportivii noștri au cucerit 23 de medalii, dintre care 14 de aur.
În 2021, și-a început cel de-al patrulea mandat în fruntea Federației Române de Canotaj și are ambiția de propulsa și mai mulți sportivi români către înalta performanță pe care a cunoscut-o.