Care ar fi diferența dintre Marcel Ciolacu și Elena Lasconi? La Cluj, a fost deschis dosar penal pentru fraudă la renumărarea voturilor

Publicat: 30/11/2024 | 22:20
Marcel Ciolacu, Elena Lasconi și Călin Georgescu/ Sursa foto: Facebook

Alertă de fraudă electorală la Cluj-Napoca! Un membru al Biroului Electoral Județean a anunțat autoritățile în ceea ce privește prezența unor saci cu buletine de vot din turul întâi al alegerilor prezidențiale. Acesta ar fi găsit mai mulți saci nesigilați într-un spațiu de depozitare. Agenții de Poliție au mers la fața locului pentru a investiga cele întâmplate. Ulterior, oamenii legii au transmis un comunicat de presă pentru a explica situația.

Update 22:00: Polițiștii din Cluj au deschis un dosar penal in rem, după acuzațiile de fraudă electorală. Totul a pornit de la o sesizare a unui membru a Biroului Electoral Județean care a descoperit mai mulți saci nesigilați într-un depozit.

Update 20:00: Au apărut detalii despre procesul de renumărare a voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale. Prim-vicepreşedintele USR, Dominic Fritz, a declarat că, după renumărarea în 80% din secțiile de vot, s-a constatat că în mai multe localități voturile exprimate pentru alți candidați au ajuns ”în teancul lui Marcel Ciolacu”. La scurt timp după aceste dezvăluiri, preşedintele PSD Buzău, Lucian Romaşcanu, a susținut că premierul României este la o distanţă de aproximativ 300 de voturi faţă de Elena Lasconi.

„Co-partidul dezastrului din anii pandemiei, USR pe numele de famiglie, continuă seria măgăriilor încercând să pună pe piața publică informații false despre rezultatele renumărării. Ne-am abținut până acum să comunicăm pe temă pentru a nu fi iarăși acuzați de diverse de către adversari.

Adevărul este următorul: în acest moment Marcel Ciolacu este la o distanță de numai aproximativ 300 de voturi față de doamna candidat. Renumărarea continuă până la final! Toți cei care vor să păstrăm ceea ce am dobândit în anii ce au trecut să meargă mâine la vot!”, a declarat președintele PSD Buzău, Lucian Romaşcanu, pe Facebook.

Sâmbătă, 30 noiembrie, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj a transmis un comunicat oficial pentru a informa publicul despre un incident îngrijorător care a avut loc în urmă cu o zi. În acest caz, a fost deschisă anchetă coordonată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, în conformitate cu procedurile legale aplicabile.

Citește și: Elena Lasconi, dupa decizia CCR: „România are, în acest moment, doi dușmani, două sisteme”

Ce au transmis autoritățile despre cazul de fraudă electorală din Cluj

Vineri, 29 noiembrie 2024, un membru al Biroului Electoral Județean Cluj a apelat la serviciul de urgență 112 pentru a raporta un incident îngrijorător în contextul alegerilor prezidențiale. Acesta ar fi găsit mai mulți saci de voturi nesigilați într-un spațiu de depozitare.

Această situație a pus sub semnul întrebării respectarea normelor de siguranță și integritate în procesul electoral. La scurt timp după ce cazul a fost semnalat, o echipă operativă a Poliției Municipiului Cluj-Napoca s-a deplasat la fața locului.

„În cursul zilei de 29 noiembrie a.c., Poliţia Municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată de către un membru al Biroului Electoral Judeţean Cluj, prin apel la 112, cu privire la faptul că în spaţiul de depozitare destinat buletinelor de vot s-ar afla mai mulţi saci cu buletine de vot pentru turul I al alegerilor prezidenţiale, nesigilaţi. În urma sesizării, a fost constituită o echipă operativă care s-a deplasat la faţa locului pentru a verifica aspectele semnalate”, au precizat reprezentanții IPJ Cluj, în cadrul unui comunicat oficial.

Oamenii legii au făcut verificări la locația indicată, însă au transmis că nu au constat nereguli, Totuși, în acest caz, a fost deschisă o anchetă, iar verificările continuă pentru a clarifica situația și pentru a elimina orice suspiciune de fraudă.

„Până în prezent, nu au fost constatate nereguli, însă verificările continuă pentru a asigura respectarea strictă a prevederilor legale”, a mai transmis IPJ Cluj.

Deja există suspiciuni de fraudă electorală în ceea ce privește primul tur al alegerilor prezidențiale. În data de 28 noiembrie, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis ca toate buletinele de vot, din toate secțiile de votare, să fie renumărate – ca urmare a unei contestații depuse de candidatul Cristian Terheș și validarea rezultatelor alegerilor.

Citește și: Adevărul despre averea nedeclarată a lui Călin Georgescu. Ar fi vândut mai multe apartamente, pe sume uriașe