Brățara dacică de la Optași-Măgura, evaluată la 40.000 de euro, se întoarce la Muzeul Județean Olt. Un bărbat încercase să o amaneteze pe câteva sute de lei
Brăţara dacică pe care un bărbat din Olt a vrut să o amaneteze pentru câteva sute de lei a ajuns la muzeul din Slatina. Obiectul de patrimioniu a fost evaluat la 40.000 de euro, bani din care bărbatul ar fi putut obține aproape jumătate dacă ar fi anunțat autoritățile în 72 de ore de la descoperirea pe care a făcut-o.
Brățara dacică găsită la Optași a revenit în patrimoniul Muzeului Județean Olt datorită implicării reprezentanților instituției culturale, Consiliului Județean și Direcției Județene pentru Cultură Olt.
„Descoperirea, în toamna anului 2017, a unei brățări de aur în localitatea Optași-Măgura, județul Olt, a constituit o adevărată surpriză în lumea arheologică, având în vedere atât semnificația și valoarea obiectului, cât și raritatea pieselor de aur din perioada dacică. Aflată în custodia Muzeului Național de Istorie a României din București pentru expertizare și evaluare, brățara dacică revine în patrimoniul local, datorită implicării Muzeului Județean Olt, Consiliului Județean Olt și Direcției Județene pentru Cultură Olt.
Începând cu data de 8 septembrie 2021, ora 12:00, excepționala descoperire de la Optași-Măgura va putea fi văzută la Muzeul Județean Olt, în cadrul unei expoziții dedicate acestei podoabe dacice unice”, a declarat Gheorghe Smarandache, managerul muzeului.
(VEZI ȘI: 68 DE MONEDE ANTICE AU FOST DESCOPERITE DE UN FOST POLIŢIST)
Bărbatul putea să obțină 45% din valoarea brățării dacă anunța autoritățile
În 2017, bărbatul a redescoperit brățara și a încercat să vadă dacă este valoroasă. A șters-o cu mai multe substanțe și chiar a tăiat-o cu o daltă pentru a vedea cum arată la interior. Această decizie a scăzut mult din valoarea obiectului de patrimoniu. Ulterior, a mers la un amanet, unde s-a descoperit că este vorba despre metal prețios și au fost anunțate autoritățile. Astfel, bărbatul a ajuns să fie cercetat penal pentru că nu a anunțat autoritățile cu privire la descoperire.
(NU RATA: POVESTEA MILITARULUI ARHEOLOG DIN CARACAL)
În urma examinării brăţării, experții au stabilit că aceasta este confecţionată din aur de 24 de karate, cântăreşte 108 grame, iar la unul dintre capete are reprezentat un cap de lup alungit, continuându-se cu un corp de şarpe, însemne specifice dacice. Brățara a fost datată în secolul I î. Hr.
În final, ancheta a fost închisă. Florin S. ar fi avut posibilitatea să obțină 45% din valoare dacă ar fi anunțat autoritățile în termen de 72 de ore.