EVOLUTIE. Fostul preparator de studenti la Arhitectura a ajuns un Abramovici al Romaniei ACHIZITIE. Compatriotii lui Borat au pus mana pe cea mai mare rafinarie romaneasca Tranzactie. Bomba a cazut pe neasteptate, transformand luptele politice interne in cor inocent al copiilor lasati nesupravegheati pe maidan: Patriciu a vandut Rompetrol si devine cel mai bogat om din Romania, peste noapte. De ce a facut asta? Bogdan Tiberiu Iacob Motiune, vot uninominal, euroalegeri, toate devin glumite nevinovate in raport cu uriasa miscare geopolitica ce s-ar putea ascunde in spatele vanzarii Rompetrol catre Kazahstan, patria lui Borat, mai exact catre firma de stat Kazmunaigaz. Amanuntele sunt complexe, asa ca vom incerca sa le simplificam la maximum: Kazahstan are rezerve uriase de petrol si gaze, dar are, de ceva vreme, doua probleme. Nu prea are cum sa le vanda spre Est ori Vest, pentru ca are nevoie de magistrale si nu prea are unde sa le rafineze. Iar exportul de titei brut in locul celui rafinat e pagubos, economic vorbind. Statul ex-sovietic nu sta cu mainile in san, totusi, si actioneaza. Compania de stat Kazmunaigaz a incercat sa cumpere rafinarii in Cehia, Letonia si Lituania, dar a esuat. Nu s-a lasat, insa, si a pus pe roate construirea unei rafinarii in Ceyhan, Turcia, in parteneriat cu India si Turcia. A cumparat, ieri, rafinaria lui Patriciu, vrea inca una la Batumi, in Georgia, si vrea si compania sarba Naftna Industrija Srbije. In acelasi timp, Kazmunaigaz si-a asigurat si o retea uriasa de benzinarii in Europa, unde isi va putea desface petrolul. Marea intrebare, insa: petrolul kazah va veni in UE prin conductele Rusiei si ale Ucrainei (ceea ce pune tara lui Iuscenko intr-o situatie foarte delicata, politic vorbind), asigurand Moscovei o influenta politica uriasa, sau va ocoli Rusia, asa cum vor americanii si europenii, generand probleme maxime la Kremlin?
Kazahstan are de ales, avand in spate si colosul chinez, deja partener in cateva intreprinderi petroliere, pentru ca si China e profund interesata de petrolul lui Borat, ca si India, Turcia ori UE. E posibil sa bata in cele din urma palma cu Moscova, iar petrolul sa mearga spre Vest tot cu girul Rusiei. Si totusi, preluarea Rompetrol pare sa indice mai degraba contrariul: anume ca statul ex-sovietic se gandeste la o varianta alternativa celei dorite de Rusia, anume de expediere a petrolului prin alte state ex-comuniste precum Azerbaidjan, Georgia ori prin Iran (Kirkuk), Turcia si de acolo, prin incarcarea in portul Ceyhan pe vase de transport, catre lumea larga. Daca acest lucru se va intampla, Ceyhan ar putea ajunge sa surclaseze Rotterdamul, cel mai mare port, in materie de petrol tranzitat. Iar Rusia se va vedea lipsita de principalul sau atu in raport cu Occidentul, santajul legat de rutele de transport al petrolului. Ca Patriciu a mers pe mana Occidentului, a americanilor mai ales, in aceasta afacere pare sa o demonstreze si refuzul politicos („din motive politice”) la solicitarea Gazprom – companie controlata de KGB, cum spunea explicit disidentul rus Vladimir Bukovski, si care detine o felie groasa din OMV – de a prelua Rompetrol. „Prin acest parteneriat, semnat la Alma-Ata, se va crea un pod energetic care nu va depinde de Rusia”, a spus Patriciu.
De ieri, Patriciu e cel mai bogat roman, cu cele 2,7 miliarde de dolari luate pe Rompetrol, care se adauga altor 600 de milioane de dolari pe care ii avea deja in Top 100. Ceea ce inseamna ca magnatul liberal are mai mult decat urmatorii doi bogatasi romani, Ion Tiriac si I.C. Dragan, la un loc. Anul trecut, Dinu Patriciu se numara si printre cei noua romani care au intrat in Topul 100 al celor mai bogati est-europeni, intocmit de revista poloneza „Wprost”, situandu-se pe locul 76, cu o avere de 650 milioane de dolari. De asemenea, Patriciu ar putea intra, conform Mediafax, si in topul „Forbes” al celor mai bogati oameni ai planetei, in zona locului 270.
In afara strategiilor geo-politice de nivel international, mutarea lui Patriciu poate avea un impact major si in politica interna. Cu trei miliarde de dolari cash, Dinu Patriciu poate face jocuri politice inca si mai mari decat cele care ii stau deja in gat lui Basescu. Partidul National Liberral se vede cu un sponsor inca si mai bogat si mai influent decat avea pana acum. In plus, Patriciu isi pastreaza locul in fruntea Rompetrol, ca presedinte director general, deci influenta sa in mediul economic e aceeasi. Pe de alta parte, implicarea unor alte state in afacerea Rompetrol poate influenta nebanuit ancheta procurorilor in cazul Petromidia. Se poate spune, fara teama de a gresi, ca magnatul liberal a trecut la jocuri financiar-politice de anvergura mondiala, in timp ce unii contestatari ai sai se zbat, inca, la nivelul Golden Blitz ori Trei Cocosi.
Vanzarea Rompetrol nu va ramane fara ecou in tabara presedintelui Traian Basescu. Fostul consilier prezidential Elena Udrea ne-a declarat, in exclusivitate, ca pregateste o iesire la rampa axata strict pe tranzactia anuntata ieri. Udrea, care isi pregateste doctoratul in geopolitica in zona Marii Negre, afirma ca dezvaluirile sale nu vor viza, totusi, aspecte de politica internationala, ci unele strict economice: „Voi ridica o problema specifica, anume modul in care Romania se vede azi lipsita de resursele sale energetice cele mai importante si, in acelasi timp, de felul in care o companie de stat a fost vanduta pe o suma derizorie, acum cativa ani, in raport cu valoarea, si cu o conversie suspecta a datoriilor in actiuni, pentru ca, acum, sa bage peste doua miliarde de dolari in buzunarele domnului Dinu Patriciu, prietenul domnului Tariceanu. Deocamdata, sunt in stadiul in care strang date si fac analize legate de aceasta tranzactie”, a mai spus Elena Udrea. Ce-a facut Blonda trei ore la Cotroceni? – CANCAN, 08-08-2007 Patriciu, interceptat de SRI „cu vinovatie” – CANCAN, 11-07-2007 Patriciu a invins SRI – CANCAN, 12-05-2007 NUP pentru Calin Si Elena – CANCAN, 25-04-2007