Romanii sunt mari amatori de mezeluri si asta se vede cel mai bine in cozile de la supermarket, care sunt mereu vizibile la raioanele de profil.
Si statisticile producatorilor, dar si multitudinea de comercianti de produse din carne preparata arata acelasi lucru: este o hrana facila, care nu necesita timp de preparare. Toti specialistii atrag insa atentia ca sunt extrem de periculoase pentru sanatate, din cauza aditivilor chimici!
Toate studiile arata ca mezelurile, bogate in chimicale si grasimi, reprezinta o cauza a obezitatii si a bolilor cardiovasculare tot mai dese in randul romanilor. In compozitia acestor alimente se gaseste carne de calitate proasta, asa numita „pasta de carne”, dezosata mecanic.
Cele mai periculoase mezeluri- Crenwurstii
Crenwurstii sunt si ei foarte toxici, putand fi cauza toxiinfectiilor alimentare, daca nu sunt pastrati cum trebuie, intrucat se altereaza rapid, in ciuda aditivilor alimentari din belsug. Pielite, grasimi si o cantitate mare de MDM (carne dezosata mecanic, resturi de carne de tot felul, cum sunt tendoanele, adica cea mai slaba carne in proteine) se gasesc in compozitia lor, iar culoarea crenwurstilor este data de o gama intreaga de E-uri.
Locul doi- Parizerul
„Preparatele din carne (de exemplu, carnati, salamuri, muschiulet, jambon), dar si pasta de mici si carnea tocata, pot contine sorici, grasimi, tendoane, organe (urechi, stomac) si aditivi alimentari pentru retinerea apei (guma caragenan (E 407), coloranti, carmin (E 120), polifosfati (E 452), amidon (E1.404) si soia (faina, texturate proteice)”, explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, fostul director al Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti
Cele mai periculoase mezeluri contin si multa apa, iar pentru a putea fi folosita in mezeluri, este nevoie de un gelifiant, E407, care retine apa si care este responsabil cu aparitia cancerului colorectal, asa cum demonstreaza studii recente. Mezelurile mai contin multe grasimi saturate care ingrasa si cresc nivelul colesterolului.
Parizerul este foarte nociv, deoarece are in compozitie sorici si slanina de porc in concentratie de 80%, 10% MDM, oase macinate in carnea dezosata mecanic. Colorantii si E-urile, care dau gust si culoare, nu lipsesc, cum sunt E250 si E251, care dau nuanta rozalie mezelurilor si le face sa arate delicioase. Gustul bun „mascheaza” faptul ca sunt cancerigene!
Locul trei-salamurile
Mai departe, salamurile, si ele printre cele mai periculoase mezeluri, sunt pline de aditivi care imita gusturile condimentelor, de coloranti, soia si toate E-urile care fac aceste alimente sa arate bine, sa miroasa bine si sa se pastreze pe o perioada cat mai lunga, ceea ce le face foarte periculoase pentru sanatatea noastra.
In a treia gama de mezeluri nocive se incadreaza kaizerul si sunca taraneasca intrucat contin o cantitate foarte mare de coloranti, bucati de oase, sorici, tendoane, carnea fiind o raritate in aceste produse.
Mezelurile „bune” sunt cele traditionale
Cu toate acestea nu inseamna ca toate mezelurile de pe piata sunt periculoase. Produsele traditionale pot fi foarte bune, chiar daca sunt un pic mai scumpe.
Suma de bani platita in plus merita fara discutie, daca este sa luam in considerare bolile care pot aparea de la consumul aditivilor.
Elena Niculescu