Bobotează 2020. Motivul pentru care nu e bine să speli, să calci și să dai bani cu împrumut azi. Ce se întâmplă de fapt?
Tradiția populară spune că dacă intri în apa pe care preotul a sfințit-o în ziua de Bobotează – una dintre marile sărbători religioase ale religiei creștine -, vei fi ferit de necazuri și de boli. De-a lungul timpului, au apărut multe astfel de ”reguli” care sunt respectate cu strictețe de către credincioși, tocmai din dorința de a avea un an plin de noroc și de a nu se confrunta cu situații neplăcute.
După ce preoții sfințesc apele cu ”apă sfințită”, oamenii duc în recipiente de lemn sau de sticlă ”agheasma” primită și o duc către case. Este păstrată în sticluțe, fiind considerată ”leac” pentru diferite boli. Acest ritual al sfințirii apelor este legat de credința că – atunci când preotul aruncă în apă crucea – dracii ies din locurile unde s-au ascuns și fug pe câmpuri. Nu pot fi văzuți de oameni, ci doar de lupi. Tocmai de aceea se spune că nu este bine să speli într-o astfel de zi, fiindcă ai ”murdări” apa sfințită. Și, timp de două săptămâni, rufele nu trebuie spălate în pârâuri, tocmai fiindcă dracii s-ar putea agăța de ele.
Nu este bine să usuci sau să calci haine în ziua de Bobotează
Pe de altă parte, nici uscatul rufelor sau călcatul hainelor nu trebuie să facă parte dintre activitățile desfășurate în ziua de Bobotează. Diavolii se pot ascunde în haine dacă le lași la uscat, iar tradiția populară îndeamnă credincioșii să nici nu calce rufele într-o astfel de zi cu semnificații religioase atât de importante.
În ziua de Bobotează nu trebuie să dai sau să iei bani cu împrumut. Dacă vei face asta, vei atrage asupra casei tale, de-a lungul anului, pagube materiale.