Bobotează 2020. Ce să nu faci de Bobotează

Publicat: 06/01/2020 | 08:00
Preotii sfintesc apa de Boboteaza

Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători creștine și este prăznuită pe 6 ianuarie 2020. Află ce să nu faci de Bobotează și care sunt cele mai importante superstițitii și tradiții legate de această zi.

De ziua de Bobotează sau Botezul Domnului  sunt legate multe tradiții creștine, dar și superstiții și obiceiuri populare.

De Bobotează, există tradiția conform căruia preoții sfințesc toate apele din care oamenii vor lua, mai apoi, pentru a stropi gospodăriile, casele și animalele, păstrând restul apei în sticle, pentru leac. Se spune că apa sfinţită, numită agheasma mare, adusă în această zi de la biserică, e miraculoasă. Cu doar câteva picături poţi vindeca deochiul, alcoolismul, sterilitatea sau crizele de nervi.

În satele și orașele traversate de râuri există obiceiul ca preoții să arunce crucea în apa înghețată, iar tinerii curajoși au datoria de a o scoate la mal. Se spune, conform tradiției de Bobotează și credinței, că cel care va face asta și va fi ferit de toate bolile.

Bobotează 2020. Ce să nu faci de Bobotează

De această zi sunt legate multe superstiții, tocmai de aceea, în multe zone ale țării se știe deja ce să nu faci de Bobotează. Toate obiceiurile și tradițiile legate de Bobotează au ca și scop, pe de o parte, alungarea spritelor rele, despre care se spune că care circulă libere de la Crăciun, iar pe de altă parte, urmăresc atragerea belșugului în anul ce va urma.

Nu se dau bani cu împrumut de Bobotează

De Bobotează, se spune că nu este bine să dai bani cu împrumut, întrucât aşa vei face tot anul şi rişti să atragi paguba materială în casă. Bătrânii spun că în această zi de sărbatoare este bine să te fereşti de orice împrumut, fie că dai, fie că iei.

Nu se spală rufe de Bobotează

O altă tradiţie de Bobotează spune că în această zi sfântă, precum şi în următoarele 7, femeile nu au voie să spele rufe, pentru a nu atrage necazuri în familie. De Bobotează, preoţii sfinţesc apele şi împart agheasmă credincioşilor, iar spălarea hainelor murdare ar însemna spurcarea apei.

Nu se mănâncă mâncarea nesfințită

Conform tradiţiei, de Bobotează nimeni nu mănâncă bucatele preparate până ce preotul nu vine să sfinţească locuinţa şi mâncarea. În această zi, este bine ca fiecare persoană să strige „Chiralesa”, care în limba neo-greacă înseamnă „Doamne, miluieşte”.

Odată ce strigă cuvântul, se spune că persoana respectivă capătă puteri şi este ferită de rele până la Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie.

Tradiţia cere ca de Bobotează să se mănânce piftie şi grâu fiert şi să se bea vin roşu.

Obiceul ursitului de Bobotează

În ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, fetele nemăritate care vor să îşi afle ursitul leagă un fir roşu de mătase şi o crenguţă de busuioc sfinţit la degetul inelar şi pun o altă crenguţă de busuioc sub pernă.Se spune că bărbatul pe care îl visează le este predestinat.

Pentru ca ritualul să aibă efect, este bine ca fetele nemăritate să ţină post şi să spună rugăciuni în ajunul Bobotezei.

Predicții despre vreme de Bobotează

În ziua de Bobotează bătrânii spun că dacă vremea e frumoasă, atunci anul va fi bogat în pâine și pește.

Dacă la Bobotează vremea a fost rece, atunci după ieșirea cu „Iordanul” se va înumia, iar dacă vremea a fost caldă, atunci se va înăspri.

Citește și: ANM A FĂCUT ANUNȚUL! CUM VA FI VREMEA ÎN LUNA IANUARIE