Boala Lyme, afecțiunea transmisă de căpușe, un adevărat pericol. O parte din populația lumii a suferit de această boală

Publicat: 20/06/2022 | 13:46

Boala Lyme (sau borelioza) este o afecțiune multisistemică de cauză infecțioasă, determinată de spirocheta Borrelia burgdorferi, transmisă la om prin mușcătura de căpușă.

Un studiu de specialitate vine să arată faptul că peste 14% din oamenii de pe Glob au suferit de boala Lyme, Europa Centrală înregistrând cea mai mare rată de infectare, de 20%. Cei mai expuși riscului sunt bărbații de peste 50 de ani din zonele rurale, concluzionează studiul publicat în revista BMJ Global Health.

Boala Lyme nu este fatală, dar simptomele sale nu sunt deloc de neglijat. Printre acestea se numără durerile musculare și articulare, cefaleea, greață și vărsături, asemănător unui gripe.

Din dorința de a afla care este incidența bolii Lyme pe Glob, oamenii de știință au coroborat date din 89 de studii diferite. Boala este provocată de bacteria Borrelia burgdorferi (Bb), iar în urma studiilor, aceasta a fost regăsită în sângele a 14,5% dintre subiecții cercetării, dintr-un total de aproximativ 160.000 de participanți.

„Aceasta este cea mai cuprinzătoare și mai actualizată revizuire sistematică a prevalenței bolii la nivel mondial”, spun autorii studiului.

Cele mai mari rate de infectare, după regiunea Europei Centrale, au fost înregistrate în Asia de Est cu 15,9%, Europa Vestică cu 13,5% și Europa Estică cu 10,4%. Pe de altă parte, cea mai mică rată de infectare o înregistrează Caraibe, cu doar 2%.

Cazurile de pacienți cu boala Lyme s-au dublat în ultimii 12 ani

Studiile anterioare arată că afecțiunile transmise de căpușe s-au dublat din 2010 și până acum. Un motiv ar fi legat de verile mai lungi și mai uscate, cauzate de schimbările la nivelul climei, migrarea unor specii de animale sau „contactul din ce în ce mai frecvent cu animalele de companie”, după cum descrie studiul invocat.

Cum se transmite boala Lyme

Boala se transmite la om prin contactul cu insectele infectate cu bacteria Borrelia în urmă hrănirii cu sângele unui mamifer infectat.

Boala Lyme se manifestă la om în urmă unei înțepături sau mușcături a unei căpușe contaminate și a unui contact direct om-insectă de 17h – 48h. Pe pielea persoanei va apărea, cel mai probabil, în primele 3-7 zile un punct roșu, specific bolii. Perioada de incubație a bolii este cuprinsă între 3-30 de zile. Căpușa trebuie îndepărtată imediat fără a o strivi, cu ajutorul unei pensete.

Atenție! Mușcăturile de căpușă nu dor, astfel că nu veți ști dacă ați fost înțepat, dacă nu va uitați cu atenție pe haine și pe piele.

VEZI ȘI: CUM SE SCOT CĂPUȘELE DIN PIELE, DACĂ AI FOST MUȘCAT. ÎNVAȚĂ METODA CORECTĂ

Boala netratată corespunzător, în lipsa unor timpi rapizi de reacție sau din cauza lipsei simptomelor caracteristice, poate cauza complicații medicale:
  • meningită;
  • paralizie facială;
  • miocardită – cardită Lyme;
  • artrită Lyme;
  • boli autoimune.

Stadiile bolii Lyme

  • Stadiul PRECOCE LOCALIZAT: apare într-un interval variabil de la infecţie (câteva ore – câteva săptămâni) şi se manifestă printr-o erupţie cutanată, care porneşte de la locul înţepăturii, caracteristică (eritem cronic migrator) însoţită de simptome pseudo-gripale şi de adenopatie regională
  • Stadiul PRECOCE DISEMINAT: apare într-un interval de câteva săptămâni până la câteva luni de la muşcătura de căpuşă şi include rash-uri multiple, febră, mialgii însoţite de manifestări neurologice (neuroborelioză), cardiace (tulburări de conducere) sau reumatologice (artrită);
  • Stadiul TARDIV DISEMINAT: apare într-un interval de câteva săptămâni până la 2 ani de la infecţie, la aproximativ 60% dintre pacienţii care nu au fost trataţi corespunzător în stadiile precoce şi include artrita şi manifestări neurologice: polineuropatie, astenie, tulburări de memorie.

Tratamentul pentru boala Lyme

Boala Lyme este diagnosticată în urma unui examen medical în prezența simptomelor, la care se pot adaugă o serie de teste și analize de sânge, examene nespecifice în funcție de simptome. Boala Lyme se vindecă total, în cele mai multe cazuri. Tratamentul și durata acestuia sunt stabilite de medic în funcție de stadiul bolii și de gravitatea simptomelor.

În Stadiul 1 al bolii, se administrează medicamente antibiotice pe cale orală, durata tratamentului fiind, în medie, de 10-14 zile.

  • Doxiciclina pentru adulți și copii mai mari de opt ani
  • Amoxicilina sau cefuroxim pentru adulți, copii mici, gravide și femei care alăptează.

În stadii avansate, mai ales, dacă boala a afectat sistemul nervos, se recomandă urmarea tratamentului pe cale intravenoasă, apoi, pe cale orală, durata acestuia fiind în medie de 14-28 de zile.

Artrita Lyme, un simptom al stadiului avansat al bolii Lyme, se tratează cu antibiotice orale, administrate pe o durata de 28 de zile.

Circa 10-20% dintre persoane afectate pot manifestă în continuare simptomele bolii Lyme, chiar dacă au urmat un tratament complet. Acesta poartă numele de sindromul bolii Lyme post-tratament. Sindromul se manifestă prin mobilitate redusă a corpului, reducerea abilităților cognitive, probleme de vorbire, oboseală.

Tratamentul de recuperare în urmă instalării acestui sindrom este de durata.

Sursa foto: Facebook