Boala care ucide un român în fiecare oră! Medicii susțin că renunțarea la fumat este obligatorie
Multă lume consideră cancerul cea mai înfiorătoare boală, însă medicii atrag atenția că există afecțiuni mult mai frecvente, cum ar fi insuficiența cardiacă. Această boală omoară un român în fiecare oră, potrivit unui studio recent.
Anul trecut, în spitatelele din România s-au internat peste 340.000 de oameni cu această maladie. “Simptomele au fost mai ciudate. Puţin atipice. Nu am avut niciun fel de simptom până la 38 de ani. Eram hipotensivă. La 38 de ani, pe fondul unui deficit de stradioli instalat brusc, am devenit hipertensivă”, a declarat Dorina Popa, care lucrează în laboratorul de analize medicale de la Spitalul Municipal din Braşov de mai bine de 20 de ani, potrivit digi24.ro.
În cele mai multe situaţii, afecţiunea nu este depistată la timp pentru că simptomele sunt înşelătoare. Prof. dr. Dragoş Vinereanu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie: “Respiraţia grea, apariţia umflăturilor la nivelul picioarelor, apariţia de oboseală sunt principalele simptome care trebuie să conducă un pacient la medic pentru a fi evaluat”.
Prof. dr. Mircea Cinteză, şef secţie Cardiologie 1, Spitalul Universitar de Urgență, București: “În anumite faze mai avansate se pot umfla şi venele de la baza gâtului, se pot umfla şi picioarele lăsând urme când apeşi cu degetele”.
Insuficienţa cardiacă este o boală cronică în care inima nu pompează suficient sânge spre organe pentru a susţine funcţionarea acestora. În România, afecţiunea este foarte întâlnită. Prof. dr. Mircea Cinteză, şef secţie Cardiologie 1, Spitalul Universitar de Urgență, București: Mulţi oameni bolnavi ajung să facă insuficienţă cardiacă, mult mai mulţi decât bolnavi de cancer sau cei de boli de plămâni, intestin, ficat sau alte boli chiar canceroase.
Nedepistată la timp, poate duce la complicaţii severe, inclusiv deces
Medicii spun că predispuşi la această afecţiune sunt toţi cei care au o boală cardiacă deja cunoscută. Stresul, fumatul şi alimentaţia nesănătoasă lasă urme grele pe inimă.
“Din păcate, atât hipertensiunea arterială, cât şi diabetul sunt ucigaşi tăcuţi. Nu dau simptome, dar dacă nu supără nimic, nu iau tratamentul. Dacă se tratează, nu ajung la insuficiență cardiacă, care este o formă avansată şi gravă a fiecăreia dintre aceste boli”, a mai declarat prof. dr. Mircea Cinteză, şef secţie Cardiologie 1, Spitalul Universitar de Urgență, București
Afecţiunea poate fi ţinută însă sub control cu medicaţie corespunzătoare. Medicii spun că pacienţii pot duce chiar o viaţă normală. Pentru asta e nevoie să adopte un stil de viaţă echilibrat.
Dorina Popa, pacientă: Acest diagnostic presupune respectarea cu sfinţenie a rutinei zilnice de administrare a medicamentului. Dacă medicul a prescris, nu există nu iau azi pentru menţinerea constantă a tensiunii arteriale. Respectarea unei alimentaţii echilibrate, nu sunt banalităţi, hidratarea suficientă, introducerea unui porgram de exerciţii fizice, minimale, mersul pe jos.
Prof. dr. Mircea Cinteză, şef secţie Cardiologie 1, Spitalul Universitar de Urgență, București: E bine ca stilul de viaţă să se adapteze bolii de fond. E bine să nu existe o greutate foarte mare care predispune la diabet şi la hipertensiune. Trebuie atenţie la carbohidrate la zaharuri şi făinoase care sunt cele care îngrasă. Mişcarea este recomandată. Se spune că un obez care face mişcare e mult mai sănpătos decât un individ slab care stă ziua la birou calculator şi seara la tv.
De asemenea, renunţarea la fumat este obligatorie. În plus, indiferent că aveţi sau nu probleme de sănătate, o consultaţie la medicul cardiolog o dată pe an după vârsta de 40 de ani vă poate scuti de multe neplăceri.