Compania aeriană Blue Air a ajuns la recordul de 11.289 de curse anulate, ceea ce i-a determinat pe inspectorii ANPC să acorde o amendă uriașă. Operatorul economic este obligat să evite comercializarea unor oferte de zbor pentru care nu există mijloace necesare.
Potrivit informațiilor furnizate de ANPC, în jur de 178.405 de rezervări au fost anulate, după ce clienții companiei de zbor au plătit aproximativ 66.585.967,68 de lei. După ce a intrat în atenția inspectorilor Protecției Consumatorului, operatorul economic a fost tras la răspundere pentru problemele grave pe care le are de mai multă vreme.
Operatorul economic a primit din partea inspectorilor ANPC o amendă în valoare de 2 milioane de euro pentru cele 11.289 de zboruri anulate în ultima perioadă. Acest caz a fost studiat cu atenție de către specialiști, mai ales în momentul în care s-a descoperit că nu există o cifra clară de afaceri. Pentru asta, compania aeriană care activează în 20 de state membre ale Uniunii Europene, va avea de achitat 9.882.200 de lei, potrivit cursului valutar afișat pe data de 12.07.2022 de BNR.
Administratorii Blue Air vor avea de achitat și contravaloarea serviciilor anulate pentru toți clienții care nu au putut beneficia de zborurile rezervate. În același timp, ANPC obligă compania să nu mai furnizeze oferte de zbor clienților, dacă acestea nu pot fi puse în aplicare. Lipsa dotărilor, a mijloacelor necesare și a resurselor a determinat de fiecare dată ca zborurile Blue Air să fie amânate sau anulate definitiv.
Această companie nu este singura care a atras atenția inspectorilor ANPC. În continuare se vor deschide o mulțime de anchete pentru a se determina dacă s-au încălcat sau nu drepturile consumatorilor români în momentul în care cursele diferitelor operatori economici au fost anulate sau au suferit întârzieri.
„Reamintim totodată că, odată cu notificarea Blue Air, au fost notificate către statele membre, prin rețeaua CPC și Wizz Air și Ryan Air, care de asemenea au avut, în această perioadă, foarte multe anulări sau întârzieri de curse, fără a ține seama de drepturile consumatorilor”, arată ANPC.