Black Friday 2024. Cum să te asiguri că nu iei țeapă și beneficiezi de oferte reale
În acest an, campania de Black Friday va începe mai devreme în România, pe 8 noiembrie, semn că magazinele sunt pregătite să atragă clienții cu oferte tentante. Potrivit Asociației Române a Magazinelor Online, comercianții anticipează o creștere a vânzărilor cu cel puțin 10% față de anul trecut, în ciuda faptului că edițiile anterioare ale Black Friday debutau, în general, mai târziu.
Această inițiativă de a lansa reducerile mai devreme vine în întâmpinarea clienților care au devenit tot mai atenți la ofertele din perioada de sărbători. În același timp, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), prin intermediul Centrului European al Consumatorilor România (ECC România), a emis un set de recomandări pentru a-i ajuta pe cumpărători să ia decizii informate în acest val de reduceri.
Ce măsuri sunt recomandate de ANPC
Președintele ANPC, Sebastian Hotca, a subliniat importanța documentării și a evaluării atente a ofertelor, astfel încât clienții să fie siguri că reducerile sunt reale și corecte.
Una dintre principalele măsuri de protecție a consumatorilor prevede că prețurile trebuie afișate clar, în lei, cu toate taxele incluse, atât în magazinele online, cât și în cele fizice. Consumatorii sunt, de asemenea, sfătuiți să verifice evoluția prețurilor utilizând comparatoare online, pentru a evita situațiile în care reducerile sunt doar aparente.
„Recomandam consumatorilor verificarea preţurilor prin consultarea site-urilor care afişează preţuri comparative pentru acelaşi produs, practică ce a dus la îmbunătăţirea constantă a modalităţilor de prezentare a preţurilor şi reducerilor de către magazinele electronice”, a transmis Sebastian Hotca în mediul online.
Un alt aspect important este modul de afișare a reducerilor. Conform legislației, magazinele trebuie să indice prețul redus împreună cu cel de referință, fie prin bararea prețului anterior, fie prin menționarea ambelor sume cu specificații clare – „preț nou” și „preț vechi.” Reducerile exprimate în procente trebuie, de asemenea, să fie afișate fără ambiguitate, împreună cu prețul final.
Pentru a se asigura că ofertele sunt veridice, ANPC atrage atenția că prețul redus nu poate fi mai mare decât cel mai scăzut preț aplicat în ultimele 30 de zile înainte de lansarea ofertei. Această măsură are rolul de a proteja cumpărătorii de așa-zisele „reduceri false” și de a stimula un comerț echitabil.
Citește și: BLACK FRIDAY 2024 ARE DATA STABILITĂ. NOUTATEA DE CARE VOR AVEA PARTE CLIENȚII