Bitcoin a scăzut miercuri la cel mai redus nivel din ultimul an, sub un prag de sprijin de 6.000 de dolari pe unitate, provocând un val de vânzări pe piaţa monedelor digitale, transmite Reuters. Astfel, bitcoin a atins un minim de 5.533,09 dolari pe unitate, pe platforma Bitstamp, fiind ulterior tranzacţionat în declin cu 9%, la 5.690,47 dolari pe unitate.
Declinul înregistrat miercuri de monedele virtuale a redus capitalizarea pieţei de profil la sub 200 de miliarde de dolari, pentru prima oară de la jumătatea lunii septembrie.
Este o monedă digitală creată în 2009 de către Satoshi Nakamoto. Numele „creatorului” Bitcoin este mai mult un pseudonim decât o persoană care a creat această monedă care a revoluționat modul în care funcționează industria financiară.
Dacă simplificăm foarte mult informația, Bitcoin este un fișier, un registru care conține numele oamenilor pe o coloană și balanța portofelelor lor digitale pe cealaltă. Când ai făcut o tranzacție cu Bitcoin apari în acest fișier. Toți utilizatorii participă la monitorizarea tranzacțiilor, adică au și ei o copie a fișierului. Nu există nicio autoritate fiscală, bancă sau guvern care să supervizeze tranzacțiile.
Unul dintre principalele scopuri este evitarea unei instituții centralizate care să controleze tranzacțiile între indivizi. De aceea sistemul presupune ca fiecare utilizator să aibă o copie a fișierului. Există totuși anominitate în sistem – numele sunt de fapt numere de cont.
La fel ca în cazul cecurilor, sistemul are nevoie de un fel de semnătură pentru a demonstra că persoana care efectuează o tranzacție e proprietarul „contului”. Atunci când e creat un nou cont, acesta vine la pachet cu o cheie privată – o combinație complexă de caractere și numere.