Biserica din România jumătate catolică, jumătate ortodoxă! E unică în lume

Publicat: 17/08/2024 | 13:13
Sursă foto: Observator

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Hilişeu Crişan, situată la 56 de kilometri de Municipiul Botoşani, este jumătate catolică, jumătate ortodoxă și are o vechime de peste 200 de ani. Această bijuterie arhitecturală, încărcată de legende și istorie, atrage turiștii, în special de sărbători. De Sfânta Maria, vizitatorii au pășit în curtea bisericii, așa cum fac de obicei, printr-o clopotniță inedită.

Situată în mijlocul naturii, la poalele codrilor Herţei, biserica din lemn din satul Hilişeu Crişan a fost construită de boieri în secolul 19 și era inițial ortodoxă. După aproape 50 de ani, lăcașul a fost modificat cu elemente arhitecturale romanice, caracteristice bisericilor catolice, inclusiv o clopotniță impunătoare.

„Este o bijuterie şi o biserică desebită. Este construită în stil ucrainean, cu două rânduri de canatre. Ea este din ce în ce mai cunoscută”, a povestit preotul Iulian Barabasă, pentru observatornews.ro

Citește și: Ea e Roberta, poliţista de 21 de ani moartă într-un accident. Şi-a găsit sfârşitul în minisiune

Biserica din Botoșani se află pe locul unui fost schit de măicuțe

Biserica este înconjurată nu doar de case din chirpici, ci și de legende.

„Această biserica este aşezată pe ruinele unui fost schit de măicuţe despre care legendele locale spun că apărau locul cu arcul în mână împotriva invaziilor hune şi tătărăşti„, a mai dezvăluit preotul.

În prezent, din nefericire, lăcașul de cult este protejat doar de Dumnezeu, fiind deteriorat încă din perioada comunistă. Cu toate că Ambulanța Monumentelor a realizat unele lucrări de reabilitare, acestea nu au fost suficiente, iar lăcașul pare acum uitat. Cu toate acestea, numărul turiștilor care îi vizitează este impresionant.

 „Este extraordinar de frumoasă şi foarte deosebită. Este ceva unic”, a dezvăluit o turistă.

Chiar dacă preoții desfășoară destul de rar slujbe religioase, biserica a marcat hramul de Adormirea Maicii Domnului cu o prezență mare de credincioși.

Citește și: Tarifele au „explodat” în august 2024. Cât costă un bilet cu telecabina din Bușteni până la Babele