Billie Jean King, un fenomen al tenisului
Un adevărat fenomen în tenisul feminin, Billie Jean King a început să practice sportul alb la vârsta de 11 ani, la 16 ani, trecea deja la profesioniști, iar la 17 ani, câștiga primul său titlu de Grand Slam, la Wimbledon în proba de dublu.
Billie Jean a dominat autoritar a doua jumătate a anilor ’60 și prima jumătate a anilor ’70, iar cele 39 de trofee de Grand Slam, dintre care 12 la simplu, 16 la dublu și 11 la dublu mixt, reprezintă o performanță pe care au depășit-o în întreaga istorie a tenisului doar Margaret Court și Martina Navratilova. În total, a câștigat 127 de trofee la simplu, dintre care 62 ca amatoare și 67 în circuitul WTA, pe care chiar ea l-a înființat.
Totodată, ea s-a remarcat atât pe terenul de joc, cât mai ales în afara acestuia prin lupta sa neobosită pentru egalitatea sexelor și împotriva discriminărilor de orice natură. Billie Jean King a fost unul dintre primii sportivi care și-au recunoscut homosexualitatea și s-a dovedit cea mai puternică voce a curentului feminin în plin patriarhat, în urma victoriei răsunătoare din celebra “Bătălie a sexelor” cu Bobby Riggs din 1973, urmărită de 90 de milioane de telespectatori din întreaga lume.
De șapte ori învingătoare în Fed Cup din postura de jucătoare și deținătoarea recordului de trofee la Wimbledon, 20 la număr, ea a fost și prima femeie din istoria sportului care a câștigat peste 100 de mii de dolari din premii pe parcursul unui an. Totodată, BJK a fost prima femeie și, în același timp, primul reprezentant al tenisului desemnat Sportivul Anului de revista Sports Illustrated, iar în 1990, s-a numărat printre cei doar patru sportivi incluși de revista Life în topul celor mai importanți americani ai secolului XX, alături de Babe Ruth, Jackie Robinson și Muhammad Ali. Mai mult, complexul unde se desfășoară US Open îi poartă numele.